Kan Turkiet medla i den rysk-georgiska konflikten?

Den turkiska dagstidningen Zaman rapporterar om hur utrikespolitiska experter i Turkiet vill att landet ska spela en medlande roll i konflikten mellan Georgien och Ryssland om Sydossetien, på samma sätt som man spelat mellan Israel och Syrien. Tidningen påpekar att Turkiet har medborgare av ossetisk och abchazisk härkomst och därför inte kan ta parti för Georgien. De skriver: "Trots Turkiets nära politiska band med det västorienterade ledarskapet i Georgien, är det inget smart val för Ankara att ställa sig på Tbilisis sida på bekostnad av att alienera sin egen befolkning av ossetier och andra av nordkaukasiskt ursprung."

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan sade att han hoppas att ett vapenstillestånd skulle kunna nås och att han ska försöka diskutera telefonledes med Rysslands premiärminister Vladimir Putin och Georgiens president Micheil Saakasjvili.

Denna webbplats kunde den 23 juli berätta om ett av de viktiga utvecklings- och fredsprojekten i regionen, den s.k. "järnsidenvägen" från Turkiet via Georgien till Azerbajdzjan. Sådana samarbetsprojekt mellan suveräna nationalstater behövs för att på längre sikt kunna säkra freden och skapa utveckling över hela den eurasiska kontinenten. Endast då kan vi för gott begrava den brittiska imperiepolitiken.

Dokumentet tillhör dossiern: