Brittiska konservativa partiet: Lissabonfördraget är dött

Det brittiska konservativa partiets utrikespolitiske talesman, William Hague, har uppmanat EU:s ledare att "förklara Lissabonfördraget dött". Enligt en artikel i Financial Times den 23 juli sade han att om de konservativa vinner valet 2010 så "tänker vi annullera ratificeringen och låta en folkomröstning hållas, i vilken vi skulle rekommendera att rösta nej". Just nu ligger det konservativa partiet 20 procentenheter före labourpartiet i mätningarna.

Även om sådana uttalanden är mycket användbara och det inte skadar att flera gånger om dödförklara de redan döda, så måste vi ändå påminna om det som torde vara uppenbart för de flesta: Lissabonfördraget avled fredagen den 13 juni 2008, då det stod klart att det irländska folket i sin folkomröstning röstat nej till fördraget.


Lissabonfördragets död firades i Stockholm den 13 juni