Inflationschock i Italien

De nya inflationssiffror som presenterats i Italien, där inflationen officiellt ligger på 3,8 procent, är chockerande. Konsumentpriserna på pasta har stigit med 22% räknat per år. Bröd har gått upp med 13%, energi med 14%, eldningsolja med 31,2% och bensin med 12,6%. Konsumtionen har samtidigt kollapsat. Enligt beräkningar reser en italiensk familj i genomsnitt 500 km mindre och äter 1,5 kg mindre bröd per vecka.

Luigi Casero, undersekreterare på det italienska finansdepartementet, menade att "allt beror på de oljepriser som drivs upp av den finansiella spekulationen". Ekonomen Alberto Quadro Curzio, från det katolska universitetet, ropade på internationella "avtal för att stoppa förökningen av pappersoperationer. Marknadspurister må vara av en annan åsikt, men här har vi inte längre med en marknad att göra. Vi måste stoppa sådana operationer."

Jordbruksministern Luca Zaia vill återinföra importtullar på vete och avskaffa de kvoter som hindrar Italien från att producera mer än 60% av sitt behov. "EU:s planer har misslyckats", sade Zaia, "och vi säger detta till européerna." Mot inflationen i matpriserna "måste vi öka jordbruksproduktionen på internationell nivå, men [vi behöver också] tänka på det på nationell nivå, dvs. det är nödvändigt att på nytt ta upp regeringens ansvar i en sektor som måste återställas till att producera."

Enligt Corriere della Sera föreslår Zaia att återinföra importtariffer i EU. I december i fjol hävde EU de så kallade "kompensationstarifferna" på spannmålsimporter, med argumentet att detta skulle pressa ner priserna. Zaia ser det tvärtom: Bättre att få ett uppsving i Europas produktion i stället för importer. Han menar också att EU:s kvotsystem måste förändras: I Italiens fall täcker veteproduktionen på 18 miljoner ton per år 60% av konsumtionen, medan "Europa producerar mer än 290 miljoner ton som delvis exporteras till Italien till ett högre pris, vilket skadar konsumenterna".