Sarkozy revolterar mot brittiske frihandlaren Mandelson

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har, i egenskap av EU-ordförande, kallat samman ett möte mellan EU:s utrikesministrar för att diskutera EU:s ståndpunkt i samtalen vid WTO:s Doharunda, som kommer att hållas i Genève. Brittiska tidningen Independent kommenterar att detta ses som ett försök att uppvigla en revolt mot EU:s handelskommissionär, den brittiska drottningen Peter Mandelson. Frankrikes initiativ, som kommer mitt i den globala matkrisen, kan bli ett viktigt steg i riktning mot att rädda matproduktionen och produktionskapaciteten.

Den brittiska dagstidningen påminner sina läsare om Sarkozys attack mot Mandelson med anledning av Irlands nej till Lissabonfördraget. Mandelson ville då skära ner EU:s matproduktion med 21% samtidigt som "ett barn dör av svält var 30:e sekund" i tredje världen.

Sarkozys utspel betraktas som ett försök att driva fram en protektionistisk agenda för bönderna. Frankrikes europaminister Jean-Pierre Jouyet, som är kritisk mot Mandelsons frihandelsinriktning, sade: "Europa kan inte förbli overksamt i WTO-samtalen, som var en stor orsak till problemen för bönderna i Irland, precis som i Frankrike."

Konferensen kommer att hållas på utrikesministernivå under Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchners ordförandeskap.