Matkrisen förvärras - miljontals asiater i nöd

Ungefär 2,5 miljoner nepaleser är i behov av hjälp för att få tag på mat, och flera miljoner människor i Pakistan löper risken att tvingas svälta p.g.a. de ökande priserna, sade FN:s matorgan den 25 juni. Dessutom rapporterar samma institution att 3,9 miljoner nepaleser befinner sig i riskgruppen för undernäring p.g.a. ett alltför lågt matintag under en lång tidsperiod, vilket beror på en skarp höjning av matpriserna i Nepal.

"Samtidigt som de ökande matpriserna förorsakar åtstramning jorden runt, återfinns de mest förkrossande effekterna i utvecklingsländer som Nepal, där ytterligare en dimension tillkommer, nämligen att denna plats har varit konfliktdrabbad under tio år", sade Richard Ragan, Nepal-chefen för FN:s matprogram för världen. "Här betyder åtstramningen 'får jag ett kvällsmål eller ett morgonmål?'", sade han. "I vissa fall betyder det 'kommer jag att kunna äta över huvud taget idag?'"

Statsägda Nepal Oil Corporation höjde denna månad priset på olja och diesel med omkring 25% för att få in pengar för att betala de ökade bränsleimporterna samtidigt som priserna ökar i hela världen. Detta föranledde dock gatuprotester och att transporterna under två dagar stängdes av i hela landet. Ökande transportkonstnader fick även matpriserna att stiga ytterligare.

Samtidigt ökade rispriserna i Pakistan med 127% mellan maj 2007 och maj 2008, en ökning som saknar motstycke. Detta har förvärrat vetekrisen, eftersom 50% av riskonsumenterna har gått över till vete, vilket ökat efterfrågan med 1,25 miljoner ton. Vetepriserna förväntas därför öka ytterligare, säger rapporten från World Food Program (WFP).