Sarkozy och Reinfeldt bör lära av Topolanek

Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek gav ett klart besked vid avslutandet av EU-toppmötet i fredags: "Jag tänker inte tvinga parlamentets ledamöter att stödja Lissabon och jag skulle inte satsa hundra kronor på ett tjeckiskt 'ja'."

Topolanek stod på sig mot kraven från andra EU-ledare, som Angela Merkel och Nicolas Sarkozy, på att Tjeckien borde snabba upp sin ratificeringsprocess av Lissabonfördraget. Topolanek lyckades få in en särskild klausul för att respektera Tjeckiens egna tidtabell i mötets slutgiltiga deklaration.

I uttalanden efter toppmötets slut uttryckte Topolanek sin belåtenhet över de slutgiltiga formuleringarna i Europeiska Rådets slutsatser. "Vi lyckades, efter långa diskussioner, försvara vår självständiga position", sade han. Klausulen lyder: "Europeiska rådet noterade att den Tjeckiska republiken inte kan fullborda sin ratificeringsprocess förrän författningsdomstolen ger sitt positiva utslag om förenligheten mellan Lissabonfördraget och den tjeckiska författningsordningen." Domstolens beslut förväntas komma i september eller oktober.

Denna utveckling är särskilt intressant med tanke på att Tjeckien tar över ordförandeskapet i EU i januari 2009. Sverige och Fredrik Reinfeldt tar därefter över ordförandeklubban den 1 juli 2009. Dessförinnan är det dock Frankrike som genom sin president kommer Nicolas Sarkozy att vara ordförande i EU från och med den 1 juli 2008.

Sarkozy sade vid slutet av EU-mötet: "Irland är ett problem, men om vi har ett andra eller tredje problem, så kommer det att bli riktigt svårt."

Så sant som det är sagt! Det vore bättre om Sarkozy, Reinfeldt och de andra öppet kunde erkänna det som Tjeckiens president Vaclav Klaus klargjort -- att Lissabonfördraget är dött.


Nicolas Sarkozy, Fredrik Reinfeldt och Mirek Topolanek