Rohatyns Lehman Brothers leder dödsdansen

Lyndon LaRouche har påpekat att den största fallna elefanten efter Bear Stearns inte kommer att få någon finansiell begravning. Varför det? För det finns inte tillräckligt med pengar!

Samtidigt som hela finanspressen försöker övertyga sig själv om att Lehman Brothers på något mirakulöst sätt blivit räddad, förstår alla förståndiga människor att Wall Streets fjärde största bank är hopplöst bankrutt. Både den franska finansdagstidningen Les Echos och Le Figaro har publicerat maffiga skräckhistorier. Les Echos' förstasida: "Ny stor chock i amerikanska finansvärlden" och "Lehman Brothers överlever genom att få in 6 miljarder dollar". Le Figaro visar en bild på Lehman Brothers' vd Richard Fuld med en bildtext som lyder "En kapplöpning med tiden. Vad som står på spel är en banks överlevnad."

Förutom att ha rapporterat sin första förlust sedan 1994 (2,8 miljarder dollar) i det andra kvartalet, meddelade banken att man även var tvungen att skriva av 3,7 miljarder dollar i tillgångar med anknytning till fastigheter. Banken drog in 5,9 miljarder dollar i februari och april, och "söker åter efter 6 miljarder på marknaden". Man står med ryggen mot en vägg: "Aktien har fallit med 50% sedan årets början, med 12% senaste veckan och ytterligare 10% endast på måndagen", skriver Le Figaro. Ingen är helt övertygad om att banken kommer att kunna samla ihop den nödvändiga likviditeten. Les Echos rapporterar att Lehman Brothers inte har avslöjat namnen på de investerare som har gått med i återfinansieringsoperationen, men det ska tydligen vara fråga om kända investerare. Det ryktas om att några av dessa är delstaten New Jerseys pensionsfond och CV Starr, en kapitalfond skapad av AIG:s förra chef, Maurice Greenberg. Lehman Brothers hade extra förluster på grund av dåliga vad som dess hedgefond Peloton gjort. Hedging-operationerna har hittills täckt upp för förlusterna från subprimebolånen. Banken hade gjort sig av med 130 miljarder dollar i tillgångar under de tre senaste månaderna och var tvungen att skriva av 17 miljarder dollar i subprimeförluster. För att göra detta var man tvungen att använda de 7,4 miljarder dollar man tjänat på hedgefonderna. Men satsningarna gick fel och nu är det "game over".

Jean-Marc Vittori, ledarskribent på Les Echos, säger att detta går långt bortom Lehman Brothers. "För spelarna på finansmarknaden slutade att tro på den historia de berättat i veckor: historien som sade att genom att rädda Bear Stearns, hade Federal Reserve och JP Morgan äntligen fått slut på krisen [subprimekrisen från 2007] i mars [2008]." Vittori menar att om Lehman är i blåsväder, är det också för att "stora banker under de senaste dagarna har beslutat sig för att stoppa allt flöde av likviditet". Vittori avslutar: Bankerna har fått in över 300 miljarder dollar som plåster på de sår som krisen förorsakat, men har nu problem, och "en värld där banker saknar pengar är en värld som gått snett".


Felix Rohatyn tagen på bar gärning!