Nejsidan tar ledningen i Irlands folkomröstning

En opinionsundersökning som publicerades i Irish Times igår visar att "nej"-sidan i folkomröstningen om Lissabonfördraget har gått om "ja"-sidan och nu leder med 5 procentenheter. På tre veckor har antalet personer som tänker rösta nej till EU-fördraget nästan fördubblats (en ökning med 17 procentenheter), samtidigt som jasidan tappat 5 procentenheter. Nu leder nejkampanjen med 35% mot 30%. En betydande andel av befolkningen, 28%, har ännu inte bestämt sig för hur man ska rösta, medan 7% säger att de tänker rösta blankt. Folkomröstningen äger rum den 12 juni.

Lissabonfördragets anhängare befinner sig i chocktillstånd. "Det skulle krävas en omsvängning utan motstycke under kampanjens sista vecka för att fördraget ska gå igenom", skriver Irish Times.

Lissabonanhängarna använder "press och tunga hot" mot Dublin, stod det i ett nyhetsbrev daterat den 3 juni från webbplatsen "German Foreign Policy". Detta avser särskilt hot som kommer från tyska politiker. EU-parlamentets talman Hans-Gert Pöttering (CDU) kräver att "politiker på alla sidor" i Dublin intensifierar kampanjen till förmån för EU-fördraget. En annan europaparlamentariker, Elmar Brok (CDU), menade att "en debatt om Irlands utträde" ur EU inte borde uteslutas, i fallet av en nejseger i den irländska folkomröstningen.