Sverige offrar sina bönder - Tar mat från hungrande i stället

- Pengarna skall bort från EU:s jordbruksbudget, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson inför sitt möte på måndag 19.5 med EU:s ministerråd.

I en intervju till Ny Solidaritet den 15.5 tillfrågadades jordbruksministern om sin inställning till dispyten mellan den franske jordbruksministern Michel Barnier och den brittiske finansministern Alistair Darling, där Darling vill avveckla den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) medan Barnier vill behålla den och låta även andra kontinenter skydda sin mat med motsvarigheter till CAP. Den svenske jordbruksministern ansåg däremot att "det är viktigt att EU har en gemensam jordbrukspolitik".

En gemensam jordbrukspolitik utan pengar är ett sofistiskt sätt att kräva uppslutning bakom Storbritanniens krav på att EU gemensamt skall öppna sina gränser för import av mat från låglöneländer, som Storbritannien haft för vana sedan kolonialtiden. Idag i hungerkrisen betyder det att länder, där människor pga av låga inkomster inte kan köpa maten, skall lämna ifrån sig sin mat till EU och Sverige och hungra ännu mer.

På frågan om hur de svenska bönderna skulle klara sig i Nordens kalla klimat i konkurrens med låglöneländer, svarade Erlandsson att "de svenska bönderna är konkurrenskraftiga på det de är bra på".

På frågan om inte hungerkrisen kräver att världens jordbruksproduktion ökas, sa Erlandsson att "det höga priset på mat har redan lett till att väsentligt större arealer har tagits i bruk". Några andra åtgärder för Sverige vill han inte gå in på, inte heller stoppa biobränslena:

- Det finns tillräckligt med jordbruksmark i Sydamerika och Afrika för att klara det också, sa Erlandsson.

Till sitt försvar berättade Erlandsson att han personligen hade tagit initiativ till att EU skulle avbryta trädespolitiken (att obligatoriskt ta bort 11 procent av jordbruksmarken ur produktion för att minska matöverskotten). EU:s trädespolitik avbröts i september i fjol.

Efter denna intervju stod det klart att pressekreteraren hade rätt, när hon på förhand indikerade:

- Ministern är mer på den brittiska sidan än den franska.

------------------------------

Läs även:

Michel Barnier: Mat till 9 miljarder genom "internationell New Deal"

Brittiska imperiets Darling i folkmordisk framstöt mot mat, länder och folk