Senegals president: Afrika måste bli självförsörjande i mat!

I en debattartikel som publicerades i söndags av Journal du Dimanche, skriver Senegals president Abdoulaye Wade att Afrika inte bara måste bli självförsörjande när det gäller matproduktionen, men även generera ett överskott. Wade börjar med att beklaga det faktum att "varje gång det är en matkris i Afrika är förslaget att släcka branden utan att bekämpa orsakerna. Man skickar oss flygplan med nödhjälp i stället för att hjälpa oss att producera det vi äter." "Jag avser att använda tillfället som givits av denna kris till att äntligen säkra vårt livsmedelsoberoende", sade Wade. "Målsättningen är att mobilisera befolkningar till att uppnå ett överskott i matproduktionen."

Som exempel i detta sammanhang gav Wade fallet med det sexårsavtal som Senegal just slutit med Indien. Senegal kommer att köpa 600.000 ton ris från Indien det första året, vilket är den totala årskonsumtionen av ris i landet. Men genom "teknologisk assistans, utrustning, utsäde och utbildning" som tillhandahålls av Indien, föreskriver avtalet att Senegal nästa år endast kommer att importera 400.000 ton, nästa år 300.000 ton osv.

Wade säger: "Jag tänker inte ta emot något finansiellt bistånd, men om någon säger åt mig att 'vi kommer att ge er bekämpningsmedel, utsäde och traktorer", så accepterar jag det." Senegal vidtog just två åtgärder för att gå i denna riktning: slopandet av skatten på avkastning från jordbruket under de nästa fem åren och samma sak för importer av jordbruksutrustning.