EU försvarar biobränslen, skyller på kinesiska och indiska ätare

På ett evenemang i Bryssel, som ägde rum i tankesmedjan European Policy Center, sade EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel (Danmark) att "de som ser biobränslen som den drivande kraften bakom de senaste ökningarna av matpriser har missat inte bara en elefant som står rätt framför dem, utan två. Den första elefanten är den stora ökningen i efterfrågan från länder som Kina och Indien. Dessa länder äter mer kött. Det går åt ungefär 4 kg spannmål för att framställa ett kilogram fågelkött. Så en dietförändring mot kött i länder med befolkningar över en miljard människor vardera, har en enorm påverkan på marknaden."

Boel sade att den "andra elefanten" vad det dåliga vädrets inverkan på skördarna, som förorsakar prisökningar. "Hursomhelst är de långfristiga prisökningarna inte heltigenom något dåligt", fortsatte hon. "Det skulle kunna vara goda nyheter för de 70 till 80 procent av de fattigaste i världen, som bor i lantområden och är beroende av jordbruk för att livnära sig. Här kan vi göra bättre ifrån oss med vår utvecklingshjälp."