Zimbabwe: Vi är ingen brittisk koloni

Som svar på Gordon Browns beskyllning att president Robert Mugabe skulle ha stulit valet, påpekade Zimbabwes justitieminister Patrick Chinamasa att det styrande partiet aldrig hävdat att Mugabe vunnit valet, enligt gårdagens Zimbabwe Herald. Han sade att inofficiella resultat pekar i riktning mot en andra valomgång, eftersom ingen kandidat har tillräckligt många röster för att vinna i första valomgången, något som även oppositionen medger.

Chinamasa fortsatte med att anklaga Brown för att behandla Zimbabwe som ett kolonialt bihang till det brittiska imperiet: "Vi kommer att säga åt honom klart och tydligt, och utan någon tvetydighet, att vi inte är någon brittisk koloni. Vi är inte medlemmar av Samväldet. Brown har juridiskt sett ingen auktoritet att tala om resultaten av valen i Zimbabwe. Att tala på det sätt han gjort i säkerhetsrådet främjar de skändliga brittiska intressen som underminerar Zimbabwes rättssäkerhet och vilseleder det internationella samfundet."

Chinamasa tillade att de falska påståenden om en valseger som oppositionspartiet MDC spridit inte var något annat än intriger som den brittiska underrättelsetjänsten satt igång för att destabilisera Zimbabwe. Han sade att Zanu-PF manar Zimbabwes valkommission (ZEC) att "ställa alla de som ZEC anställt för att ha hand om valen, men som på ett korrumperat sätt tagit emot brittiska pund för att fiffla med valprocessen, inför rätta."

Angående ett brev från Brown till Tsvangirai, som delvis publicerats i Herald, sade Chinamasa: "Det är tydligt från korrespondensen att Tsvangirai tillsammans med Brown försöker få till stånd ett regimskifte i Zimbabwe, och för Tsvangirais del är detta landsförräderi." Chinamasa fortsatte: "Det råder inget tvivel om konsekvenserna för den som agerar på ett förrädiskt sätt."

Zimbabwes informationsminister Sikhanyiso Ndlovu sade att "Brown ljög om situationen i Zimbabwe" och specificerade detta med att Browns försök att smuggla in zimbabwefrågan på FN:s agenda var ett tecken på hans desperation för att se till att MDC kommer till makten via bakdörren, enligt Zimbabwe Herald. "Browns teater i FN visar att han har glömt att Zimbabwe inte längre är en brittisk koloni och att han borde påminnas om att Zimbabwe är medvetet om hans försök att ta tillbaka den svårvunna självständighetens förmåner."

Gordon Brown avsnoppad av Mbeki i FN:s säkerhetsråd

Bakgrunden är de händelser som utspelade sig kring Förenta Nationernas säkerhetsråds möte i New York i förrgår. Det började med att Sydafrikas president Thabo Mbeki avvisade Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, då han ställde in ett möte med honom, som skulle ha ägt rum före sammanträdet i säkerhetsrådet, där Mbeki är ordförande. Zimbabwes val, som har varit föremål för en storskalig brittisk propagandakampanj, hade hållits utanför dagordningen av Mbeki, men Brown smög in frågan under sitt tal. Brown, som trots sin Gore-lika kroppshydda, blivit kallad "en pytteliten prick på jorden" av Zimbabwes president Robert Mugabe, sade: "Ingen tror, efter att ha sett resultaten vid vallokalerna, att president Mugabe har vunnit detta val. Så låt ett enda tydligt budskap gå ut härifrån att vi ... handfast står bakom demokrati och mänskliga rättigheter för Zimbabwe...." Detta är brittisk kod för oppositionen MDC, som de sponsrar. "Ett stulet val skulle inte alls vara ett demokratiskt val", docerade Brown.

Men vinden i hans segel hade vid det laget redan mojnat. Efter att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon talat, sade Tanzanias president Jakaya Kikwete att Southern African Development Community (SADC) tog väl hand om situationen. Han prisade SADC för att göra ett "oerhört jobb ... för att se till att det zimbabwiska folkets vilja respekteras", enligt ett telegram från Reuters. Tanzania innehar för närvarande ordförandeskapet i den Afrikanska unionen (AU).

Efter att ha misslyckats med att kapa säkerhetsrådets möte, som Mbeki kallat till som ett gemensamt möte mellan FN och AU för att få FN att agera för att bekosta fredsbevarande uppdrag i Afrika, har Brown blivit tvungen att gå tillbaka till att ta till tvångsmetoder mot afrikanska ledare för att pressa Mbeki att ge upp den politik som britterna hävdar är partisk till förmån för Mugabe. Mbeki utsågs av de fjorton SADC-länderna till att medla mellan Zimbabwes regering och oppositionen, och har använt denna position till att hålla undan britterna. Den desperate Brown försökte till och med att få Kikwete att pressa Mbeki att överge Mugabe, enligt The Independent. Igår försökte Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai att hjälpa Brown genom att kräva att Mbeki byts ut som SADC:s medlare i Zimbabwe, enligt DPA.

På frågan om varför britterna använder taktiken att gå bakom kulisserna för att utöva press, citerade Independent igår en anonym brittisk källa: "Vi är oroliga för att om vi attackerar Mbeki, så kommer han att bli mer enveten än någonsin. Han blev det med AIDS-frågan i Afrika och vi vill inte att det händer med Zimbabwe." Detta är en hänvisning till Mbekis förklaring att den höga andelen AIDS-smittade i Afrika inte beror på att afrikanerna skulle vara överdrivet promiskuösa, vilket rasister som Gore skulle säga, utan snarare beror på stor fattigdom och brist på tillräcklig sjukvård och ekonomisk utveckling.

Efter att i förrgår ha satts på plats av Mbeki, ställde Brown in sin presskonferens. Antagligen var han oroad över att hans svar på frågor om Mbekis avsnäsning av Brown skulle spelas ut till fördel för hans huvudsakliga motståndare i södra Afrika, Mbeki.