Danmark: Underskrifter mot Lissabonfördraget överlämnade

Den 7 april överlämnade de danska ledamöterna i Europaparlamentet, Jens Peter Bonde och Soeren Soendergaard, mer än 48 000 underskrifter till regeringen. Detta blev en smärre skandal, då den för sin arrogans ökände danske statsministern Anders Fogh Rasmussen varken personligen dök upp i den för överlämnandet av underskrifterna extra iordningställda lokalen i folketingshuset, eller ens skickade en representant, för att ta emot underskrifterna. Proteströrelsen tog i stället underskrifterna till statsministeriet, där de slutligen var tvungna att tas emot.

Folketinget fortsatte 8 april debatten med en andra läsning av ratificeringslagen. Även i Danmark tilltar proteströrelsens verksamhet med deras krav på en folkomröstning, för vilka Bonde till och med lagt ned sitt mandat i Europaparlamentet, för att ha mer tid för kampanjen mot fördraget. LaRoucherörelsen i Danmark, Schillerinstitutet, som under förra månaden starkt vunnit popularitet p g a sina beslutsamma ansträngningar för utbyggnaden av magnettågförbindelser och andra infrastrukturprojekt, har samlat ytterligare underskrifter, som 8 april även de överlämnades hos statsministeriet.