Svältkatastrof på väg, om vi inte stoppar den

Denna vecka sattes det nya rekord för spekulation i spannmålsterminer på Chicagobörsen; detta samtidigt som flera nationer var tvungna att ta till begränsningar av exporten, nedskärningar i konsumtionen och surrogat, i frånvaron av en samlad internationell mobilisering för att producera mer mat. Sju av de senaste tio åren har spannmålsproduktionen globalt varit mindre än konsumtionen, så "maten finns inte där" även om man råkar ha pengar. Utöver rena "matchocker" är en svältkatastrof i kommande. Särskilt talande är situationen när det gäller ris, som är den huvudsakliga födan för mer än tre miljarder människor.

Endast 30 miljoner ton ris finns just nu tillgängligt för världshandeln, medan behovet och "efterfrågan" är klart högre. Bland de stora risexportörerna, har Indien tills vidare stoppat exporten (förutom för dyr basmati) för att skydda den inhemska konsumtionen; Vietnam har infört exportkvoter; Kina har begränsat exporten. Endast USA har inte vidtagit några åtgärder.

De länder som importerar ris är i ett desperat läge. Filippinerna, som är världens största risköpare, sade igår att de kommer att fördubbla den importkvot som medges för privata rishandlare. Tidigare i veckan slutförde lyckligtvis Filippinerna en mellanstatlig affär för att få ris från Vietnam. Men varifrån ska resten komma?

Förra veckan förklarade Förenade Arabemiraten rissituationen för att vara i ett "nödläge", för även om man har tillräckligt med pengar för att kunna betala de i höjden skjutande rispriserna, så har Indien helt enkelt stängt av tillförseln.

De som träffas hårdast är naturligtvis fattiga länder, särskilt de i Västafrika. Liberia, Nigeria, Senegal och Elfenbenskusten finns bland världens 10 största risimportörer.

Spekulationen på spannmålsbörserna blir samtidigt allt vildare. Den 3 april satte terminerna (futures) på ris nytt rekord på Chicago Board of Trade med 20,35 dollar för 100 pund (45 kg). Priserna på bland annat vete och sojabönor stiger också rekordartat.

En hyperinflationär process som den i Weimartyskland 1923 (som kan ses i "Firewall"-videon på LPAC) är på väg att skapa världssvält i den nära framtiden. Utan en internationell kampanj för en mobilisering av matproduktionen - där man bryter med årtioenden av "marknads"-hjärntvätt - är en svältkatastrof garanterad.