Bill Clinton varnar för finansiell härdsmälta

I sitt tal på Kaliforniens demokratiska delstatskonvent i San José i söndags, den 31 mars, betonade Bill Clinton allvaret av den pågående finanskollapsen. Detta tema återspeglades av Art Torres, ordförande för delstatens demokratiska parti, som presenterade honom genom att säga att "när han var president, var ditt hus skyddat mot utmätning".

Bill Clinton började med att göra klart för hur den London-baserade operationen fungerade, där demokraternas ordförande Howard Dean, representanthusets talman Nancy Pelosi samt senatorerna Dodd och Leahy försökt tvinga Hillary att ge upp: "Vad jag vill få ur vägen är föreställningen att en livlig debatt skulle försvaga partiet. Låt mig påminna er om att den 2 juni 1992, när jag vann demokraternas primärval i New Jersey, Ohio och Kalifornien, så låg jag trea i opinionsmätningarna, bakom Ross Perot och Bush. Det visar hur mycket man kan lita på mätningarna. ... Så ta det lugnt och låt var och en komma till tals."

Sedan satte Clinton in stöten: "Låt oss tala om var vi står. Hur kommer det sig att alla dessa människor ställde upp för oss? Dubbelt så många väljare; dubbelt så mycket pengar. Hur kommer det sig att vi har all denna energi? ... för att vi står inför en finansiell härdsmälta. Och, jag måste säga att finansdepartementet och Federal Reserve gjorde vad de var tvungna att göra för att undvika en katastrof, men de tog inte ens itu med det största problemet, som är att mer än en miljon av våra medborgare står inför husutmätningar och 90 procent av dem har aldrig missat en amortering."

Efter att ha gått igenom hur bolån buntas ihop och används till spekulation som aktier, jämförde han de löjliga 150 miljarder dollarna i Bushs stimuleringspaket med de 300 miljarder dollar som årligen förloras på en miljon utmätningar. "Detta kommer att svämma över och slunga landet in i en riktig kris. Så demokraterna måste dokumenterat vara för att stoppa detta. Hillarys ståndpunkt är tydlig."

Efter att ha attackerat regeringens akuta räddning av Bear Stearns, samtidigt som man inte räddar en miljon familjer som hotas förlora sina hem, avslutade Bill Clinton: "Jag stödjer Hillary, för hon har det bästa (ekonomiska) programmet."