Northern Rock förstatligad

Den Andra AP-fonden förlorade hela sin investering när den brittiska regeringen förstatligade Northern Rock, den bankrutta bank som i fjol lamslogs av stora förluster i bolånerelaterade värdepapper och uppmärksammades när mängder av oroliga småsparare samtidigt försökte få ut sina besparingar. Nationaliseringen, som skedde den 17 februari och är den första sedan 1970-talet, tillkännagavs av finansminister Alistair Darling. Banken har över 100 miljarder brittiska pund i tvivelaktiga tillgångar, vilket inkluderar ett okänt antal miljarder pund i värdelösa subprimepapper. Under de senaste sex månaderna har Englands riksbank gett ut 25 miljarder pund i nödlån till banken.

Northern Rock, som var Storbritanniens femte största hypoteksbank, hamnade i blåsväder i augusti i fjol, då det var långa köer av insättare som väntade för att kunna ta ut sina pengar. Enligt rapporter togs det allt som allt ut 20 miljarder av 24 miljarder pund som sammanlagt var insatt. Nu när banken förstatligats är det staten som är ansvarig för alla dess betalningsförpliktelser, en kostnad som skulle kunna öka det statliga budgetunderskottet från det nuvarande 44 miljarder pund till så pass mycket som 144 miljarder pund.

Banken, som en gång hade ett marknadsvärde på mer än 5 miljarder pund, såg sin aktie rasa till den punkt där den vid stängningen fredagen den 15 februari endast hade ett värde av 380 miljoner pund. Aktieägarna, däribland den svenska statliga pensionsförvaltaren Andra AP-fonden som i höstas köpte aktier för 75 miljoner kr i Northern Rock "för att de var billiga", går nu på en nit.