LaRouche: Kraschen har skett

I dag, mindre än ett dygn efter beskedet från USA:s Federal Reserve, ECB och andra centralbanker att de tänkte pumpa in tiotals miljarder dollar i det bankrutta systemet, fortsatte systemet att krascha, med bankerna själva i spetsen. Som Lyndon LaRouche uttryckte det:
- Kraschen har skett. Det är inte den första kraschen, och inte den sista heller, men det innebär att systemet har nått en ny kraschnivå. De vet inte längre vad de ska göra. Ingen av dessa desperata åtgärder kommer att fungera. Inget kommer att fungera utom det som jag har föreslagit. Det ligger i situationens natur. Folk vill bara inte erkänna det.
- Om man vill ha någon att hata så kan man skylla på Felix Rohatyn. Han kan ta på sig skulden. Situationen är jämförbar med den i Tyskland 1923. Det är dags att vakna, innan det är för sent.
Följande är en genomgång av den världsomspännande kraschen i dag: • I Frankrike backade CAC 40-index med 2,65 procent. Société Générale, Frankrikes näst största bank, i börsvärde mätt, föll med 4,2 procent. Den största banken, BNP, föll med 3,3 procent.
• I Japan var aktieraset det största på fyra månader, Nikkei föll med 2,49 procent. Mitsubishi UFJ, landets näst största bank i tillgångar räknat, föll med 7,9 procent.
• I Tyskland sjönk DAX med 1,83 procent.
• I Storbritannien sjönk FTSE med 2,98 procent. HSBC föll med 1,4 procent när ABN Amro Holding upprepade sin säljrekommendation. HBOS, det största bolåneinstitutet, rasade med 6,7 procent efter beskedet att tillgångarna skulle skrivas ned med 367,7 miljoner dollar och Royal Bank of Scotland föll med 4,5 procent.
• Sydamerika: I Brasilien backade börsen med 2,9 procent och i Chile med 2,6 procent, det största raset på åtta år.
• I Schweiz föll UBS med 2,6 procent.
• I USA var det också bankaktierna som fick ta mest stryk: Morgan Stanley, Bear Stearns och Merrill Lynch backade kraftigt efter det att Lehman Brothers förklarat att vissa åtgärder som skulle skydda mot bolåneförluster var ineffektiva.
• Lehman Brothers Holdings rapporterade kraftigt minskade intäkter, p.g.a. förluster i obligationshandeln.
• Countrywide Financial Corp. uppgav att bolånefinansieringen sjönk med 40 procent till 23 miljarder dollar i november, vilket fick aktien att rasa.
• I onsdags förvarnade Bank of America och Wachovia Corp. om ytterligare nedskrivningar av sina tillgångar för det fjärde kvartalet.
• Kreditkortsbolaget Capital One Financial Corp. föll efter beskedet att skulderna skulle bli större än väntat.
• Den största sparbanken i USA, Washington Mutual, föll när Bank of America ändrade värderingen från "neutral" till "sälj".