Är det Weimarrepubliken eller USA?

Med anledning av de stora bankernas (bl.a. HSBC och Barclays) senaste stora kreditnedskrivningar och förluster, och det faktum att Citigroup nu måste betala 2% högre ränta får att få låna, har Federal Reserve idag gjort ännu en kolossal kortfristig pengainjektion in i banksystemet. Än en gång hände det att de försök som finanspressen gör att hävda att ”de värsta förlusterna för bankerna nog är bakom oss” sveptes bort av tecknen på de brådskande behoven för ett nytt pengapumpande från Federal Reserves sida.

”Detta är på nivån ’fritt fall’ av pengatryckande”, kommenterade ekonomen Lyndon LaRouche. ”Detta är ett eko, om än under andra förhållanden, av de desperata försöken att trycka pengar som gjordes av riksbanken i Weimarrepubliken under det hyperinflationära explosionsåret 1923.”

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Federal Reserves utlösningsinjektion, som uppgår till $47,25 miljarder, den största sedan den 19 september 2001, efter terrorattackerna, då marknaden i det närmaste var i fritt fall och den kortfristiga låneräntan gick i höjden. Reuters rapporterar att dagslåneräntan de senaste dagarna stigit både i USA och Europa. Citicorp var tvungna att betala den högsta räntesatsen i deras historia för att ge ut obligationer, 6,125%.

Stora banker fortsätter att rapportera stora förluster. Giganten i City of London, Barclays Bank, tog en nedskrivning på $2,7 miljarder i bolånebaserade tillgångar för det tredje kvartalet. HSBC, Europas största bank, skriver av $38 miljoner per dag i genomsnitt!

Och den amerikanska marknaden för värdepapper krympte igen, för tredje veckan i rad.