Frankrike: Hyperinflation tar bort pasta från affärshyllorna

”Pastabrist på hyllorna” är rubriken för en artikel i franska Le Figaro den 31 oktober. Bara dagar efter Jacques Cheminades varning för att livsmedel skulle kunna ta sluta på grund av massiv spekulation, rapporterar tidningen att det i vissa franska regioner finns flera snabbköp – Leclerc, Intermarche och Casino – som inte längre tillhandahåller vanlig pasta för sina kunder.

”Kommer pasta att bli en lyxartikel?” frågar sig Le Figaro. ”Denna matprodukt, som i genomsnitt konsumeras tre dagar i veckan av fransmannen, påverkas negativt av bristen på proteinrikt vete, den väsentliga råvara som ingår i produktionen.”

Artikelförfattaren vänder dock på orsak och verkan och säger: ”Resultatet: På fyra månader har vetepriset nästan trefaldigats, från 170 euro till nästan 500 euro per ton; tillräckligt för att framkalla en liten jordbävning i denna sektor.” Tidningen skyller på dåliga skördar i de veteodlande länderna och säger att ”situationen inte kommer att bli bättre förrän nästa planerade skörd i juni.”

Le Figaro noterar att italienska pastaproducenter som Panzani och Barilla lyckades få till en prisökning med 21% respektive 20% i förhandlingar med distributörerna, men att deras förluster trots allt är betydande; detta till en sådan grad att Barilla-familjen, enligt en källa som står familjen nära, avskedade sin generaldirektör Gian Luca Bolla på grund av ”vanstyre av det problematiska primärmaterialet.”