Rungande mandat för Cristina Fernandez de Kirchner som Argentinas nästa president!

Ännu ett bekymmer för finansmännen på Wall Street och City of London: Argentinas första dam och senator, Cristina Fernandez de Kirchner, presidentkandidat för Segerfronten, vann en solklar seger i presidentvalen den 28 oktober. Hon fick 45% av rösterna – mer än 20 procentenheter mer än de 23% som hennes motståndare Elisa Carrio från ”Coalicion Civica”. Segerfronten vann även en majoritet i kongressens underhus och bibehöll majoriteten i senaten. Omkring 75% av de registrerade väljarna deltog i valen. Men denna seger, varnade senator Fernandez, ”är långt från att placera oss i en priviligierad position, utan placerar oss i stället i en position av större ansvar”, för miljoner medborgare har gett henne sitt förtroende. Senator Fernandez sade att många framsteg har skett under de senaste fyra åren under hennes man Nestor Kirchners ledarskap, då landet och folket drogs upp ur den förödande ekonomiska och sociala kris som härjade 2003, när han intog ämbetet. Men det finns fortfarande mycket att göra, för att göra ytterligare framsteg i att bekämpa fattigdomen, arbetslösheten och en hop av andra sociala problem. Hon manade ”alla de män och kvinnor, de som röstade på oss, och de som inte gjorde det” till att nu förenas med henne, ”eftersom det är nödvändigt att återuppbygga [landets] sociala och institutionella strukturer... En nation byggs inte bara på grundval av en god regering, utan på grundval av ett gott samhälle”. Framsteg måste göras, inte bara för Argentina, ”utan för världen”, sade hon.

Den första damen hyllade sin man, som har indikerat att han avser att förbli politiskt aktiv i högsta grad, bl.a. genom att ”modernisera” den peronistiska rörelsen, resa land och rike runt för att tala med medborgare och hjälpa till att bygga upp nya institutioner. De flesta nuvarande regeringsmedlemmar förväntas bli kvar när senator Fernandez installeras som president den 10 december.

Medan internationella kommentatorer dumt nog koncentrerar sig på huruvida senator Fernandez är en ny Hillary Clinton eller Evita Peron (den senare var den populära frun till den f.d. presidenten Juan D. Peron, som regerade på 1940- och 1950-talet och sista gången 1974), koncentrerar sig fru Fernandez de Kirchner på de problem som landet står inför.

Hennes huvudmotståndare Elisa Carrio har under senare år spenderat större delen av sin tid till att kalla president Nestor Kirchner för ”fascist” och ”auktoritär” – till och med medan hon befrämjade sitt eget Hannah Arendt-institut, uppkallat efter nazisympatisören Martin Heideggers fascistiska älskarinna.

LaRouches ungdomsrörelse i Argentina har spelat en viktig roll i att mobilisera befolkningen mot de internationella finansiärernas fascistiska politik. En uppdaterad rapport från dem kommer snart.