Qureia: Ett misslyckande i Annapolis skulle leda till krig

Den palestinska myndighetens förhandlare Ahmed Qureia, f.d. talman i palestinska nationalförsamlingen, talade vid ett evenemang som arrangerats av det israeliska Meretz-partiet, och varnade där för att den s.k. fredskonferensen för Mellanöstern, som av Bush-administrationen organiserats att hållas nästa månad i Annapolis, Maryland, USA, skulle kunna leda till ett nytt krig i regionen. ”Om toppmötet misslyckas kommer frustrationen att få övertaget mot allt annat, och detta kommer att få negativa konsekvenser för regionen”, sade Qureia enligt tidningen Ha’aretz. ”Jag kan inte förutsäga vad som kommer att hända, men det skulle kunna leda till ytterligare krig. Jag varnar er för att misslyckas där, vilket skulle öppna dörren för extremism och mer extremism – en dörr som kommer att bli väldigt svår att stänga.” Han sade att konferensen måste komma fram till en tydlig tidsplan för att lösa nyckelfrågorna mellan Israel och palestinierna, något som den israeliske premiärministern Ehud Olmert vägrar att acceptera.

Queria uttalade sig också för en evakuering av de israeliska bosättningarna. ”Men vi behöver stöd från Israel, inte med kyssar, utan med evakueringen av bosättningar.”