Primakov: Oberoende ”Kurdistan” på dagordningen igen

Rysslands förre premiärminister och ledande expert på Sydvästasien, Jevgenij Primakov, varnar för att det pågår en kampanj – ökande i styrka – för att skapa en oberoende kurdisk stat. Lyndon LaRouche har varnat för att den brittiska kampanjen för ”hanterat kaos” har innefattat att man spelat ”Kurdistan”-kortet, som ett återupplivande av Sykes-Picot-avtalet från första världskriget, den brittisk-franska plan att snida ut delar av Irak, Turkiet, Syrien och Iran som en permanent destabiliseringszon. Sykes-Picot delade upp det f.d. ottomanska riket mellan de två allierade imperierna.

Primakov, som även är rådgivare till Rysslands president Vladimir Putin, nämner inte Sykes-Picot särskilt, men i en kommentar till Moscow News den 25 oktober fokuserar han på destabiliseringen, och rapporterar att enligt den turkiska dagstidningen Yeni Safak har turkarna redan utfört gränsöverskridande räder med hjälp av helikoptrar, F-16-flygplan och artilleri.

Primakov pekar på frågan om kurdernas uppbrott från Irak för att skapa en egen stat som skulle innehålla delar av Turkiet, Syrien och Iran. ”Iraks territoriella integritet är hotad – nu – inte i någon avlägsen framtid. Majoriteten av befolkningen och alla gränsande länder, såväl som andra länder, är för en liten, enad stat. Det är välkänt att de irakiska kurderna sedan årtionden tillbaka har kämpat för nationellt självbestämmande. Men före USA:s intervention var den gällande formeln att förstärka kurdernas autonomi som en del av Irak. Nu förändras situationen till förmån för en oberoende kurdisk stat, som inte bara skulle innefatta de irakiska kurderna, utan även kurder från Turkiet, Iran och Syrien. Enligt olika uppskattningar finns det mellan 20 miljoner och 30 miljoner kurder i dessa fyra länder. Så, borde, trots vikten av att bevara Iraks territoriella integritet, miljoner kurders strävan efter att skapa sin egen stat stödjas?”

Primakov svarar inte på frågan, utan skriver bara att han är ”förbryllad” över denna utveckling. Primakovs rapport bekräftar LaRouches uttalanden om att Turkiet och andra länder i regionen är under attack, eftersom britterna och deras huvudsakliga verktyg, USA:s vicepresident Dick Cheney, för närvarande implementerar en 2000-talsversion av Sykes-Picot-överenskommelsen.