Israel-Palestina: Namninsamling för tvåstatslösning

En namnlista för ett fredsavtal, som skrivits under av 600.000 israeler och palestinier, presenterades för allmänheten den 9 oktober. Den av OneVoice-rörelsen författade petitionen uppmanar den israeliska och palestinska regeringen att nå ett fredsavtal under nästa år, baserat på en tvåstatslösning, en israelisk reträtt till 1967 års gränser, och upprättandet av huvudstäder för båda staterna i Jerusalem. Rörelsen kommer att hålla demonstrationer i Tel Aviv och i Jeriko på torsdag nästa vecka, 18 oktober, vilka kommer att sändas runt om i världen för att mobilisera stöd för tvåstatslösningen.

”Varje minut som avslutandet av konflikten försenas, är en minut vunnen av de krafter för militär absolutism, som är beslutna att stryka ut varje möjlighet till en tvåstatslösning”, berättade Daniel Lubetzky, den mexikofödde grundaren av OneVoice-rörelsen, för Jerusalem Post. ”Om de israeliska och palestinska statsöverhuvudena kan uppvisa framsteg under de kommande månaderna, kommer de slutligen att kunna vända sammanbrottet i Gaza, genom att peka på ett positivt alternativ som kommer att försvaga extremismen. Men om de inte gör det, kommer det motsatta att hända, och fundamentalistiska, extremistiska ideologier kommer att sprida sig till Västbanken, och till hela världen.”

”Folkets röst är den avgörande faktorn för att nå en rimlig lösning för regionen, vilket är det som saknats i beslutsprocessen så här långt”, sade Dr. Fathi Darwish, generaldirektör för OneVoice Palestina, till Jerusalem Post. ”Om det palestinska folket vill få slut på ockupationen, och det israeliska folket vill garantera säkerhet och normalisering gentemot arabvärlden, då måste varje individ spela en roll för att åstadkomma detta.”

I den rådgivande panelen för den år 2001 grundade gruppen återfinns Ben-Gurion-universitetets president Avishay Braverman; presidenten för det Interdisciplinära Centret, Uriel Reichman; den internationella direktören för interreligiösa angelägenheter på Amerikanska Judiska Kommittén, Rabbi David Rosen; chefsrabbinen i Storbritannien, Sir Jonathan Sacks; Knesset-medlemmarna Ephraim Sneh, Colette Avital, Rabbi Nissim Dahan och Gilad Erdan; och Meimad-ledaren Rabbi Michael Melchior. Andra medlemmar är f.d. statssekreteraren på amerikanska finansministeriet Stuart Eizenstat; ambassadör Martin Indyk, direktör för Washington-baserade Saban-centret för mellanösternpolitik; ambassadör Dennis Ross på Washington Institute; och Jim Zogby, verkställande direktör för Arabisk-amerikanska institutet. Vidare den palestinske statssekreteraren Ahmad Majdalani; Imad Skakur, medlem av palestinska lagstiftande rådet; och Schejk Taysir al Tamimi, islamisk överdomare i Palestina.