Gräshoppor på kö för att picka i sig Northern Rocks kadaver

Financial Times Deutschland (FT) innehåller idag en otäck men effektiv skämtteckning som illustration till en artikel om den bankrutta brittiska banken Northern Rock. Teckningen visar sex gräshoppor klädda i svarta kostymer och med portföljer, som står på kö utanför dörren till Northern Rock. Den grymma karikatyren antyder att intresset för att köpa upp den bankrutta brittiska banken för en spottstyver plötsligt är högt bland spekulationsfonder. De sex gräshopporna är i själva verket fem hedgefonder: J.C. Flowers, Cerberus, Blackstone, Apollo och Lonestar. Samtidigt rapporteras att Citigroup är beredd att lägga fram en kreditlinje på 15 miljarder euro! Och Citigroups räddningsaktion kommer efter att en likvididetstransfusion på 11 miljarder brittiska pund inte fungerat.

FT:s intryck är att ett s.k. ”Plunge Protection Team” arbetar på att ”rädda” Northern Rocks skuldförbindelser på mer än 20 miljarder, vilket ses som en systemisk risk.

Just nu finansieras Northern Rock av centralbanker och en övergång till finansiering av affärsbanker måste arrangeras. Om Citigroups åtagande bekräftas, skulle andra affärsbanker kunna övertygas om att också hoppa på. Naturligtvis hänger även alla dessa banker på centralbankernas dagliga penningpump.

Men, som Times Online idag rapporterar, ”med 11 miljarder pund [145 miljarder kronor] av skattebetalarnas pengar hittills utlånade till Northern Rock, kommer varje ny överenskommelse att vara försedd med komplikationer.” En annan källa, som är väl förtrogen med förhandlingarna, sade: ”Ingen har varit här förut. Det är en ohyggligt komplicerad situation. Det kommer inte att bli någon enkel lösning.” Samtidigt kritiseras den tresidiga kommittén – sammansatt av engelska riksbanken, brittiska finansdepartementet och förvaltningen för finansiella tjänster – som ska samordna räddningen, allt mer för sin hantering av krisen.

Brittiska bankförbundet sköt igår skarpt på Bank of England för misslyckandet att lätta på reglerna gällande nödhjälp två veckor tidigare. Idag har FT en ledare som räknar upp ”tio frågor att ställa till FSA [myndigheten för finansiella tjänster]” om Northern Rock.