Cheneys brittiska metoder stötter på patrull: Andravärldskrigsveteraner talar ut mot Cheneys tortyrmetoder

Ett möte med f.d. förhörsledare av tyska krigsfångar under andra världskriget, som samlats för en ceremoni vid Potomac-floden för att hylla krigsveteraner, utfärdade rättfram kritik mot Cheney/Bush-regimen och dess tortyr av misstänkta terrorister. Washington Post rapporterar att en av veteranerna t.o.m. vägrade att acceptera de hedersbetygelser som han fått av armén, med hänvisning till sitt motstånd mot Irakkriget och de tillvägagångssätt som används för att förhöra fångar på Guantanamo Bay. ”Jag känner det som att militären använder oss för att kunna säga att ’vi gjorde ruskiga saker då, så det är okej att göra det nu igen’”, sade Arno Mayer, 81, professor i europeisk historia vid Princeton-universitetet.

Flera av veteranerna, som alla var med om att förhöra tillfångatagna nazister, betonade att de aldrig ens rörde fångarna. ”Vi fick ut mer information från en tysk general genom ett parti schack eller en pingpongmatch än vad de idag gör med sin tortyr”, sade Henry Kolm, 90, fysiker på MIT, som blev föreskriven att spela schack med nazisten Rudolf Hess. Georg Frenkel, 87, sade: ”Vi pressade fram information genom en hjärnornas kamp. Jag är stolt att kunna säga att jag aldrig kompromissade med min mänsklighet.”