Afrika förenas mot brittiska imperiet?

Sydafrikas president Thabo Mbeki uttryckte idag tillit till att oppositionen i Zimbabwe, Movement for Democratic Change (MDC), snart kommer att kunna nå en överenskommelse med regeringspartiet Zanu-PF.

”Vi är ganska förvissade om att det blir ett positivt resultat, som kommer att skapa de politiska förutsättningarna för att adressera den mycket allvarliga ekonomiska krisen i Zimbabwe”, sade Mbeki under en gemensam presskonferens med den besökande tyska kanslern Angela ”Gräshoppan” Merkel.

Merkel meddelade på presskonferensen att Tyskland inte kommer att gå med i brittiske premiärministern Gordon Browns ansträngningar för att tvinga fram en bannlysning av Zimbabwes president Robert Mugabe från toppmötet mellan EU och Afrikanska Unionen i Portugal. Enligt dagens Daily Mail och Guardian sade hon: ”Jag har redan från början sagt att Tysklands president velat bjuda in alla afrikanska länder till toppmötet. Det är upp till dessa länder att själva bestämma hur de vill bli representerade vid diskussionsbordet.” Hon fortsatte: ”Jag sade också [till Mbeki] att vi naturligtvis kommer att göra alla våra omdömen hörda. Vi kommer också att ta upp all vår kritik. Vi kommer att göra detta i närvaro av var och en och självfallet har också var och en rätten att deltaga.”

Om britterna bannlyser Mugabe från toppmötet, borde inte Afrika då bannlysa brittiska imperiet från Afrika? Har inte Afrika plundrats tillräckligt av finansiella intressen styrda från de brittiska Caymansöarna Tänk även på BAE:s inblandning i vapenhandel i Sydafrika genom John Bredenkamp. Är inte afrikaner trötta på brittisk imperiepolitik?