Ulf Sandmark i Jemens TV om multimiljondemonstrationen


Ulf Sandmark, Schillerinstitutet Sverige, kommenterar i Jemens TV den historiska flermiljondemonstrationen i Sana´a i Jemen den 20 augusti 2016.
Sandmark deltog helgen den 20-21 augusti i internationell konferens i London mot det saudiska bombkriget mot landet, och mot USA:s och Storbritanniens direkta stöd till kriget. Konferensen, som hölls av en grupp jeminitiska människorättsorganisationer, syftade till att bryta västliga mediers tystnad om de barbariska krigsförbrytelserna mot Jemen.
Efter att det återsamlade parlamentet i Sana´a precis bildat ny regering och fyra miljoner människor gått man ur huse för att visa denna regering sitt stöd, var även Londonkonferensen än ett steg mot att återställa det sargade landets suveränitet. Med dessa styrande institutioner på plats, och det massiva folkliga stödet, måste nu omvärlden erkänna dem som Jemens regering.
I nästan alla tal fördömdes huvudparten Saudiarabiens barbariska roll. Den utstuderade förstörelsen av vatten- och elförsörjningen, skolor, sjukhus och historiska platser, infrastruktur och civil industri dokumenterades utförligt. Detta hotar 20 miljoner människor till livet.
Jemen har en mångtusenårig kultur och urgamla ruiner, minnesmärken och dylikt som vittnar om detta blev utstuderat ödelagda, i enlighet med saudiska statsreligionen wahhabismen, enligt vilkens historieskrivning världen började med islam.
Ulf Sandmark fick tillfälle att tala till konferensen och presentera Nya sidenvägen och BRIKS som perspektiv för Jemens framtid. BRIKS förändrar världsscenen, och tillsammans med kinesernas Nya sidenväg finns helt nya möjligheter för hela regionen. Detta var nytt för de flesta konferensdeltagare och togs emot med stort bifall.
Under sitt tal visade Sandmark också videohälsningen från Fouad al-Ghaffari, ansvarig för jemenitiska statens politiska koordinering med BRIKS, från Schillerinstitutets senaste konferens i Berlin.
Konferensen bevakades av jemenitiska medier och Sandmarks uttalande till stöd för jättemanifestationen i Sana´a, som en erövring av det jemenitiska folkets tankefrihet, fick stor uppmärksamhet i jemenitisk TV. Se intervjun ovan. Intervjuad i arabisk TV och iransk radio gick Sandmark också in på al-Yamama-skandalen i Storbritannien och Chilcot-kommissionens fynd, vilka möjliggör åtal mot Tony Blair och andra krigsförbrytare.
Sponsorer av konferensen var koalitionen Stop the War och UK Campaign Against the Arms Trade. Fyra brittiska parlamentsledamöter och fackförbundet Unite uttalade också sitt stöd till Jemen.
Hela talet kan läsas på svenska här http://www.larouche.se/node/4271 och på engelska på larouchepac.com https://larouchepac.com/20160825/ending-geopolitical-war-yemen-strategy-peace-development
Talet finns också på danska här http://schillerinstitut.dk/si/2016/08/vi-maa-afslutte-geopolitiske-krig-yemen-strategi-fred-udvikling-tale-schiller-instituttets-ulf-sandmark-ved-stoettekonference-yemen-london-inkl-meget-bevaegende-vide/