Stoppa Europas "självmordspakt" med de nykonservativa krigsivrarna!

Medan president Donald Trump är fast besluten att ta hem de amerikanska soldaterna från Syrien och Afghanistan och gör allt för att få till stånd en helt ny, produktiv relation med Kina och en ny fredsordning på Koreahalvön, tilltar paniken hos kuppmakarna bakom Russiagate-utredningen. Vid samma tidpunkt som Trump träffade Nordkoreas statschef Kim Jong-un i Hanoi arrangerade de en jättelik teaterföreställning i representanthuset, med Trumps tidigare advokat Michael Cohen i huvudrollen.

Fox News den 26 februari sa Trump om detta spektakel som Demokraterna iscensatte på alla de nationella TV-kanalerna: "Vem vill inte ha fred på Koreahalvön? Det är galet. Men de visar att de verkligen hatar Trump mer än de tycker om Amerika ... De vill bara att Trump ska misslyckas, även om det betyder att Amerika misslyckas."

Men hotet om Trumps ansträngningar misslyckas är faktiskt inte bara att Amerika ska misslyckas, utan att hela världen ska dras in i geopolitiska konflikter som lätt kan urarta till ett globalt krig, eftersom den transatlantiska krigsfraktionen är fullt mobiliserad för att sabotera Trumps diplomati.

En potentiellt explosiv flank som de valt ut är Venezuela, där de nykonservativa forcerar sin regimskiftesoperation. Den självutnämnde presidenten Guaidó har i princip redan har krävt ett militärt ingripande från utlandet för att störta regeringen.

Men framför allt hotar en global kraftmätning mellan Nato och Ryssland, något som har förstärkts genom USA:s utträde ur INF-avtalet. Det kom till uttryck i president Putins nyktra konstateranden inför Rysslands federala församling den 20 februari. I huvuddelen av sitt tal redogjorde Putin ingående för hur den ryska befolkningens levnadsstandard ska förbättras och det gemensamma bästa försvaras, men han varnade uttryckligen för illusionen att Ryssland inte skulle vara i stånd att försvara sig militärt.

Zepp-LaRouche intervjuad i Sputnik International

Schillerinstitutets internationella ordförande Helga Zepp-LaRouche, som också leder Medborgarrättsrörelsen Solidaritet, BüSo, i Tyskland, intervjuades om detta den 21 februari i den engelskspråkiga utgåvan av Sputnik International. Intervjun publicerades under rubriken "Tysk politiker: Europa skriver under 'självmordspakt' om man tar emot nya USA-robotar". Hon citeras där:

"Trots att det är president Trumps uttalade avsikt att förbättra relationerna mellan USA och Ryssland, och eventuellt ersätta INF-avtalet med en ny överenskommelse, måste Putin ta hänsyn till den motsatta avsikten hos de nykonservativa i Trumps administration och den brittiske 'krigsministern' Gavin Williamson, som hotar med 'hårda maktmedel' och säger att 'gränserna mellan fred och krig håller på att suddas ut'."

Williamson hade den 11 februari förklarat att Storbritannien måste vara berett att sätta in "hårda maktmedel" mot en påstått växande aggression från Ryssland och Kina.

Zepp-LaRouche betonade i intervjun att om Europa går med på utplacering av ballistiska robotar med medellång och kort räckvidd, så går man med i en "självmordspakt", eftersom Ryssland har gjort klart att man kommer att svara på alla sådana potentiella hot mot sin egen säkerhet. Hon sa att det ligger i Europas grundläggande egenintresse att sanktionerna mot Ryssland hävs och att relationerna med Moskva förbättras genom att man inför en enhetlig ekonomisk zon från Atlanten till Stilla havet, genom en integrering av Belt & Road Initiative, Eurasiska ekonomiska unionen och EU. Då skulle man få en "ny säkerhetsarkitektur", som kan ligga till grund för Europas samarbete med USA.

En fyrmaktsöverenskommelse

Även Edward Lozansky, rektor vid American University i Moskva, varnade i en artikel i Washington Times den 26 februari för att världen "går i sömnen" mot ett globalt kärnvapenkrig, och att den utvecklingen måste vändas. Han skrev: "En bra början skulle vara ett trilateralt toppmöte med ledarna för USA, Ryssland och Kina – eller, ännu bättre, en kvartett som också inbegriper Indien – där man inleder arbetet med att ta fram parametrarna för en ny, konstruktiv internationell konsensus. Allt hänger på mr Trump, eftersom de andra medlemmarna i trojkan redan har träffats och definitivt skulle tacka ja till hans inbjudan. Ett sådant drag av mr Trump skulle inte bara kunna stoppa den sömngångaraktiga vandringen mot ett kärnvapenkrig utan skulle också bidra till att konsolidera hans valseger 2020 genom att påminna oss om varför han över huvud taget blev vald."

Det var exakt ett sådant samarbete mellan Ryssland, Kina, Indien och USA som Lyndon LaRouche efterlyste, inte bara för att stoppa Storbritanniens krigföring, utan också för att samla en tillräckligt stark konstellation, som även andra nationer kunde ansluta sig till, som kunde sammankalla en ny Bretton Woods-konferens. Bara ett sådant forum kan ersätta det bankrutta västliga finanssystemet med en kreditstruktur som kan finansiera en global utvecklingsprocess. Utan en sådan ny finansordning i den nya Sidenvägens anda blir ett globalt krig, utgående från det döende gamla paradigmet, praktiskt taget oundvikligt.

Nya framgångar för nya Sidenvägen

Trots sabotageförsöken från nykonservativt håll fortsätter Belt & Road Initiative (BRI) att skörda nya framgångar. Fler och fler länder vill ansluta sig till detta utbyggnadsprogram, eller utvidga sin tidigare medverkan. Några exempel:

• Myanmar. Statskansler Aung San Suu Kyi ledde det första sammanträdet med regeringens styrgrupp som ansvarar för förverkligandet av överenskommelsen som undertecknades med Kina i september förra året om att skapa en "ekonomisk korridor", vilken som en del av BRI ska sträcka sig från Kunming, huvudstad i den kinesiska Yunnanprovinsen, mer än 1700 km genom de båda länderna till Myanmars viktigaste ekonomiska centra. Samtal har förts om vilka projekt längs denna rutt som ska prioriteras. Aung San Suu Kyi förklarade vid sammanträdet att regeringen måste "säkerställa att de valda projekten överensstämmer med landets egna planer, riktlinjer och inrikespolitiska förfaringssätt", men hon betonade också att Myanmar "är ett land med ett strategiskt läge för BRI. Myanmar måste vara med i detta initiativ." Styrgruppens 25 ledamöter, där den ansvariga ministern, ledarna för de berörda distrikten och andra höga tjänstemän ingår, kommer att delta i The Second Belt & Road Forum, som hålls i Peking i april, rapporterade mediegruppen The Irrawaddy.

• Malaysia. Premiärminister Mahathir Mohamed har meddelat att han kommer att leda en delegation som reser till Belt & Road Forum i Peking i april. Även finansministern Lim Guan Eng betonade vid Malaysia-China Business Councils kinesiska nyårsfirande att "de goda förbindelserna mellan Malaysia och Kina kommer att fortbestå och förstärkas", och tillade att Malaysia i fortsättningen kommer att stöda BRI.

•  Nya Zeeland. Premiärminister Jacinda Ardern har meddelat att ministern för ekonomisk utveckling David Parker kommer att delta vid Belt & Road Forum som ledare för en handelsdelegation. Ardern uppger att samtal förs med Kina om gemensamma infrastrukturprojekt. Beskedet innebär att regeringen sätter sig över den tidigare kritiken mot BRI, som har kommit från bl.a. utrikesminister Winston Peters.

• Libanon. Libanons roll i BRI dryftades när Kinas ambassadör i Libanon, Wang Kejian, den 18 februari träffade premiärminister Saad Hariri, som just bildat sin regering efter att parlamentet med stor majoritet förklarat sitt förtroende för honom. Kina är berett att samarbeta med Libanon, för att stärka det ömsesidiga politiska förtroendet och förstärka samordningen av politiken inom ramarna för BRI, sa ambassadör Wang enligt Xinhua. Hariri tackade Kina för dess stöd till Libanon på politisk, ekonomisk, militär och humanitär nivå och sa att han ser fram emot "fortsatta framgångar i vårt samarbete med Kina på många plan."

•  Iran. Inom ramarna för en omfattande diskussion om Irans besvärliga situation behandlades också landets roll i BRI, när Irans utrikesminister Jawad Sarif träffade Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking. "Initiativet är mycket betydelsefullt för såväl Iran som Kina", förklarade Sarif enligt Xinhua. Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu förklarade Wang att Peking uppskattar Irans roll i regionala angelägenheter och ser fram emot en fortsatt ökad roll. I en region och en värld stadd i genomgripande förändring kan Iran och Kina bevara sin strategiska styrka om de förstår att både Kina och Iran är länder med en kultur och tradition som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden, hette det.

Det är på tiden att Europa säger upp sin "självmordspakt" med det nykonservativa krigspartiet, överger sin tidigare konfrontationshållning till Ryssland och Kina och ansluter sig till Sidenvägsinitiativet. Ett stort steg i den riktningen skulle vara att klarlägga den verkliga bakgrunden till Russiagate-kampanjen mot president Trump och göra den känd för den breda allmänheten. Då detta knappast är något man kan förvänta sig från de "etablerade medierna" måste medborgarna själva ta på sig denna uppgift. Hjälp till du också!

Alexander Hartmann

Läs intervjun med Helga Zepp-LaRouche på Sputnik International:
https://sputniknews.com/europe/201902211072620749-europe-suicide-pact-us-missiles/