Stefan Löfvens saudiska klavertramp

Förenta nationerna


Med sitt besök i Saudiarabien trampade statsminister Stefan Löfven i klaveret så det sjöng om det runt om i världen. Han hävdade att besöket var avsett att öppna diplomatin med viktiga länder inför Sveriges nyvunna medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Men med på resan tog han en svensk vapenleverantör personifierad av Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg.

Det finns väl knappast något mer partiskt i världsdiplomatin än en vapenleverantör till ett krigförande land. Skall man hålla kontakt och verka inom FN med alla sidor i svårlösta konflikter, skall man inte markera att man ensidigt stöder en sida. Det undergräver radikalt Sveriges ställning i säkerhetsrådet.

Dessutom var det Saudiarbien som Sverige markerade sin allians med, ett land som begår krigsförbrytelser i både Jemen och Syrien. I Jemen bombar den saudiledda koalitionen urskillningslöst det civila samhällets bostäder, sjukhus, skolor, fornminnen, infrastruktur och även begravningar. Av de 11.252 dödade under 590 dagars krig var 1.802 kvinnor och 2.441 barn, enligt organisationen Legal Center for Rights and Development ( LCRDYE.org). Vad värre är, är att bombningarna systematiskt har riktats mot matförsörjning, hamnar, matlager, mataffärer, livsmedelsindustri, jordbruk och även det drivmedel som behövs för vattenpumparna till jordbruket, vilket konstgjort framkallat en svältkatastrof, som nu riskerar att ta mångdubbelt fler liv och det främst bland barnen.

I konflikten i Syrien är Saudiarabien allierat med världens värsta terrorister i al-Qaida och Daesh, och förser dem med vapen och pengar, vilket även det är ett krigsbrott.

Den saudiska staten finansierade också flera av de flygplanskapare som genomförde terrordåden mot USA den 11 september 2001. Det bekräftades i somras när ett dittills hemligstämplat avsnitt på 28 sidor offentliggjordes ur den amerikanska kongressens utredning om underrättelsetjänsternas brister inför dessa terrordåd. På dessa sidor står det att Saudiarabiens dåvarande USA-ambassadör prins Bandar och hans fru prinsessan Haifa betalade ut pengar till de många saudiska agenter som hjälpte några av kaparna att förbereda sig med flyglektioner i San Diego.

Med statsministerbesöket i Riyad ställde sig Sverige ensidigt på Saudiarabiens sida i de krig och destabiliseringar som driver på den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget. Det "kompenseras" med fruktlösa avtal med Turkiet och Afghanistan om att hålla kvar flyktingar eller ta emot dem som avvisas från Sverige.

Samtidigt avvisar Sverige det samarbete med Syriens regering och den nya regeringen inne i Jemen som är nödvändigt för att kunna häva båda ländernas katastrofala försörjningsläge för mat och mediciner. Samarbete med båda dessa länders regeringar är också nödvändigt för att bekämpa al-Qaida och Daesh, i dessa länder men också internationellt ända hem till den svenska extremistmiljön.

Samtidigt avvisar Sverige ett ekonomiskt fredssamarbete om att bygga den Nya Sidenvägen tillsammans med Kina och de andra BRIKS-länderna. Det enorma Sidenvägsprojektet kan inte bara bli utgångspunkten för stabilisering av hela Sydvästasien och Nordafrika och därmed bli en verklig lösning på flyktingkrisen. Det erbjuder också mycket större affärsmöjligheter för svensk industri och handel än den vapenförsäljning som regeringen verkar koncentrera sig på.

Med besöket i Saudiarabien tillsammans med företrädare för Sveriges ledande vapenindustri har Stefan Löfven ställt landet på konfrontationskurs med Kina och Ryssland, som står på andra sidan i de konflikter Saudiarabien är inblandat i. FN:s säkerhetsråds huvuduppgift är att förhindra ett nytt världskrig mellan stormakterna. Sverige tappade mycket kraft att bidra till detta genom Löfvens klavertramp.

---

Läs mer på:

http://www.larouche.se/nyheter/2016/10/13/ar-det-en-minut-efter-tol
http://www.larouche.se/artikel/schillerinstitutet-holl-seminarium-i-stockholm
http://www.larouche.se/artikel/upprop-till-fn-s-generalforsamling-2016-ett-nytt-paradigm-for-mansklighetens-gemensamma-mal
http://www.larouche.se/nyheter/2008/01/06/bae-arhundradets-skandal

På engelska:
https://larouchepac.com/28pages
https://larouchepac.com/london-saudis-911