Saudiarabien inför rätta!

Tio dagar innan USA:s president Barack Obamas planerade resa till bundsförvanten Saudiarabien den 20.4 rapporterade nyhetsmagasinet CBS 60 Minutes om de hemliga "28 sidorna", från utredningen av terrorattackerna den 11 september 2001, vilka handlar om det saudiska deltagandet i och stödet till attentaten. Reportaget dokumenterade också Vita husets försök, under både Bush och Obama, att mörka denna saudiernas roll.

En rad kända och ärrade veteraner från säkerhets- och underrättelsetjänster intervjuades i reportaget, bla fd CIA-chefen Porter Goss, fd marinministern John Lehman och fd senatorn Bob Graham, vilka alla kräver att de 28 sidorna offentliggörs. Tim Roemer, fd kongressledamot som var med och utredde attackerna, pekade ut förre CIA-chefen Robert Mueller som en av nyckelfigurerna i mörkandet av Saudiarabiens roll.

Obamas medskyldighet i mörkandet uppfyller mer än nog kriterierna för omedelbar riksrätt. 60 Minutes reportage har legat redo att sändas i månader men det faktum att det visas tio dagar före Obamas resa till Saudiarabien, där han ska träffa gulfstaternas ledare, är uttryck för att allt fler ser att Obama är ett verktyg åt brittiska kungahuset och dess saudiska bödlar och att USA:s överlevnad är i fara så länge han sitter kvar.

Senatorn Kristen Gillebrand, demokrat, krävde i reportaget att Obama häver hemligstämpeln. Hon har läst sidorna och menar att anhöriga till offren i attackerna också förtjänar att få läsa dem innan presidenten flyger till Mellanöstern. "När presidenten träffar saudiska ledningen och kungafamiljen vore det enligt min mening på sin plats att dokumentet offentliggörs innan presidenten reser, så att de kan diskutera vad som står i dokumentet", sa Gillebrand till CBS.

Demokraternas ledare i Representanthuset Nancy Pelosi kräver nu också att de 28 sidorna offentliggörs.

Löpeld

Rapporteringsvågen om skandalen, att 28 sidor legat inlåsta i ett hemligt kassaskåp i 13 år, pågår än och de gamla motionerna i Kongressens bägge kamrar som kräver att hemligstämpeln hävs får nytt liv.

Nyhetssidan Daily Beast gör en viktig poäng av fd senatorn Bob Kerreys intervju i reportaget, att saudierna ljuger när de hela tiden hävdar att utredningen av 11 september-dåden friat dem från alla anklagelser: "Det är sedan länge hög tid att någon fördömer saudiernas roll i främjandet av extremismen. Här finns inga hemligheter. Det är något som alla vet pågår men få vågar lägga sig i. Kastar men ljus över denna sedan länge pågående beskyddarverksamhet oroas måhända en del men det skulle också kunna bryta en mycket ond cirkel", skriver Daily Beast.

Obama spelar försvar

Pressen på Obama och den anglosaudiska apparat som sedan 15 år skyddar honom och Bush har nått en kritisk nivå och han försöker nu vinna tid. Vita huset svar till CBS var: "Prövningen av en deklassificering pågår och regeringen hoppas kunna avsluta den innan slutet på herr Obamas mandatperiod".

Bob Graham som ledde utredningen av terrorattackerna, och sedan dess tillsammans med LaRoucherörelsen lett kampanjen för att släppa de 28 sidorna, berättar att regeringsrepresentanter ringt honom den 12.4 och sagt att deklassificeringen kommer vara avslutad om "en till två månader".

Graham och hans medarbetare på internetmagasinet FloridaBulldog (tidigare Broward Bulldog) har också anmält mörkandet av saudiernas roll åberopande Lagen om informationsfrihet (Freedom of Information Act – FOIA). De välkomnade CBS reportage men påpekade att det finns än många fler dokument om saudiska regeringens roll i 11 september-attackerna som måste offentliggöras.

Särskilt informationen om en saudisk familj som bodde i Sarasota, Florida med nära band till kaparna bör släppas. I det fallet står FBI i centrum, vilka här försöker mörka. FBI visste men meddelade varken Kongressens utredningsutskott eller utredningskommissionen att den välbeställda saudiska familjen plötsligt lämnat landet två veckor innan attackerna och innan dess haft flera av kaparna på besök. FBI hävdade sig först inte känna till familjen al-Hijjis band till terroristerna men fick sedan fart att diskreditera sina egna observationer när dessa kom till allmän kännedom genom Florida Bulldogs FOIA-anmälan.

Kommer 11 september-offren få rättvisa? Inte om Obama får bestämma. Avslöjandena är pinsamma för honom och han är under stor press från kraven från hela det politiska spektrat att släppa de 28 sidorna. Han håller dock fast vid sin allians med saudierna, vilka ju står på hans sida i en rad mordiska, förödande och pågående krig - Irak, Libyen, Syrien, Jemen. Saudiska regeringen fördömde genast reportaget och tydliggjorde att Wahhabitmonarkin inte uppskattar sådana avslöjanden.

Obama kallade visserligen libyenkriget för "sitt största misstag" i en intervju men det är rent hyckleri, då han samtidigt håller fast vid precis lika brottsliga krig i Syrien och Jemen.

Gyllene tillfälle

Detta ger dock amerikanska Kongressen möjlighet att avlägsna honom från makten, vilket är enda säkra möjligheten att få slut på krigen i Sydvästasien och förhindra att Obama hamnar i krig med Ryssland och Kina.

Det är också ett tillfälle att beröva brittiska imperiet makten, vars underrättelsetjänster kontrollerade saudiernas wahhabitiska kungahus från första början och styr det till dags dato, liksom de styr Obama.

Bob Graham ledde amerikanska Kongressens utredning av terrorattackerna den 11 september 2001 och leder sedan dess tillsammans med LaRoucherörelsen kampanjen för att släppa de censurerade sidorna.

Relevant läsning ur arkiv:

http://www.larouche.se/nyheter/2008/01/06/bae-arhundradets-skandal