Obama underblåser brittiska kaospolitiken mot Egypten

- Obamas krav på Mubaraks avsättning hotar hela regionen, varnade Lyndon LaRouche tisdagen den 1 februari i starkast möjliga ordval. LaRouche sa:

- Om Mubarak avgår, finns det ingen plan för någon som helst fungerande regering att ersätta honom. Detta kan mycket väl sätta igång en kedjereaktion som får hela regionen att explodera. Destabiliseringen av Egypten, igångsatt av utsparkandet av Mubarak, kan mycket snart dra in de flesta länderna i Nordafrika och mellan östern, och få spridningseffekter till Grekland.

I motsats till den omdömeslöse presidenten Obama betonade LaRouche att Mubarak måste ges manöverutrymme för att inte Egypten skall kastas in i kaos:

- Mubarak har redan vidtagit viktiga steg för att ändra en del problem och skapa möjligheter för en återgång till stabilitet. Militären spelar en positiv och avgörande roll, men allt hänger på att president Mubarak ges andrum för att föra situationen i hamn. Om Mubarak drivs bort i denna situation, finns det ingen garanti att militären kan hålla ihop landet. Vad Obama har gjort är galenskap. Att avsätta Mubarak nu är att destabilisera Egypten. Beslutet att dumpa Mubarak är avskyvärt och inkompetent.

I en direktsänd intervju om krisen i Egypten i det statliga ryska nyhetsprogrammet Ryssland dagen innan tog LaRouche upp den övergripande situationen:

- Vi är i slutfasen av ett allmänt sammanbrott av det nuvarande internationella monetaristiska finanssystemet, och som ett resultat av det också det fysikekonomiska systemet. Vad som kommer från britterna, som kontrollerar drygt 70 procent av världen bakverksamheter, och vad som kommer från USA under den nuvarande presidenten, gör inget för att lösa detta problem, utan förvärrar situationen ...

- Egypten är inte den skyldiga parten här. Situationen är desperat i hela Magreb och Mellanöstern: säkerhet, kollaps, ekonomisk sammanbrott, alla ingredienser finns med!...

- Problemet Egyptens regering har är att den ekonomiska krisen ger nu varken den eller någon annan nation, särskilt stor möjlighet att stabilisera sin situation. Men USA:s president, som inte något annat än en brittisk marionett, med mentala problem förvärrar faktiskt situationen!

Att Lyndon LaRouche hade helt rätt i sin analys bekräftades av den dramatiska utvecklingen under veckan. Kaoset späddes på genom den våldsamma attacken på onsdagen och torsdagen mot de fredliga demonstranterna på Frihetstorget i Kairo av styrkor som uppträdde som Mubarakanhängare. Det var i själva verket civilklädd säkerhetspolis och betalda kriminella, som organiserats av kretsarna kring president Mubaraks avskydde son Gemal Mubarak, som för britternas räkning försökte omöjliggöra alla förhandlingar mellan regeringen och oppositionen. Denna aktion, som nästan kastade Egypten i en totalt kaos, slog tillbaka i och med att delar av den egyptiska regeringen tryckte på för att försöka nå fram till oppositionen, för att komma till någon slags övergångsregering. I och med detta kunde den stora demonstrationen efter fredagsbönen genomföras utan att attackeras och försvarsministern och många prominenta egyptier visade upp sig vid demonstrationen.

Lyndon LaRouche betonade i en kommentar på fredagskvällen att situationen är helt ny, eftersom läget ändrades under fredagen

- Trots allt kan den överenskommelse som nåtts i Egypten, som ännu inte är slutgiltigt än, men initiativet är slutgiltigt om det kan fås att hålla ihop, göra att Egypten potentiellt är nära att, med vicepresidenten Suleiman, återgå till stabilitet. Det är avgörande. Nu är det någonting igång även om det inte är avgjort, men bara det faktum att det ÄR igång. är avgörande, i sig avgörande.

- Nu pågår saker från amerikansk sida som inte är Obama, men som ingriper i denna situation

Läs rapporten om vad som satte igång protesterna i Egypten här

Se videon med Larouches kommentarer om Egypten här (på engelska)

Se videon där Hussein Askary ger den historiska bakgrunden till krisen i Egypten här (på engelska)