Obama och EU går över lik för att rädda systemet

I oktober inträffade tre viktiga händelser som visar den tragiska och den hoppfulla vägen framåt: 1. Den amerikanska budgetkrisbluffen, 2. Flyktingtragedin i Medelhavet utanför italienska ön Lampedusa och 3. ASEAN-toppmötet i Indonesien (utan Obama) som konkretiserade det ekonomiska alternativet till den förfallna transatlantiska systemet.

Den av internationell media mycket uppmärksammade budgetkrisen i USA som ledde till ett tillfälligt betalningsstopp för amerikanska statliga institutioner, löstes med en så kallad kompromiss att skjuta upp problemet några månader. Lyndon LaRouche har med sina källor i Washington slagit fast att hela cirkusen handlade om att stoppa den nu mycket populära bankdelningsförslaget Glass-Steagall i amerikanska kongressen. Det absurda teaterstycket mellan de fanatiska republikanerna och president Barack Obama hade en regissör: Finansimperiet på Wall Street och City of London.

Den 2 oktober valde Obama i en symbolisk gest att träffa Wall Street största bankirer i stället för att åka till Indonesien och Brunei för att träffa Stillahavsledarna. Bankirerna krav på Obama var att han blockerar bankdelningen och fortsätter med räddningspaketen för finanssystemet och mer åtstramning för det amerikanska folket. Tragedin i i det transatlantiska områden (USA och EU) lär fortsätta ett tag till med nya krisutbrott, om inte amerikanska och europeiska folket vaknar till och förstår att de är måltavlan för samma destruktiva politik som IMF med stöd från Europa och USA tryckte ner i halsen på Afrika och utvecklingsländerna från 1970-talet och framåt med värsta tänkbara tragiska konsekvenser.

Den 3:e oktober inträffade en ny tragedi utanför Lampedusa. För andra gången på ett par veckor kapsejsade en båt lastad med ett hundratals afrikanska flyktingar och de flesta drunknade. Det handlar inte bara om EU:s flyktingpolitik att skapa en ny romersk Limeslinje för att hålla oönskade folk utanför. Det är EU:s ekonomiska politik mot Afrika i decennier som är huvudorsaken till dessa tragedier. Tusentals eller miljontals människor dör på själva afrikanska kontinent på grund av svält, sjukdomar och krig i mineralrika områden. EU:s kriminella politik bevisades konkret två dagar innan flyktingbåttragedin inträffade, när EU-kommissionen skickade svar till en förfrågan från Italienska EU-parlamentarikern Cristiana Muscardini angående det avgörande vattenprojektet Transaqua som skulle rädda Tchadsjön och rädda livet på miljontals människor och djur i Sahelregionen i Afrika. EU-kommissionen svarade att den inte stödjer projektet på "miljö"-grunder!

Medan Västvärldens ledare fortsätter sitt lämmeltåg mot avgrunden, tar andra krafter i världen ledarskapet och går en annan väg. På ASEAN-toppmötet i Indonesien 2-8 oktober, som samlade ledare från Sydostasiens och angränsande nationer, diskuterades nya idéer för ekonomisk utveckling och samarbete. Inte märkligt att Kina och Rysslands ledare tog rodret i Obamas frånvaro. I en av de viktigaste uttalandena efterlyste den nye kinesiske presidenten Xi Jinping byggandet av en "Ny maritim sidenväg" för handel och ekonomiskt samarbete mellan öst och väst. I september manade Xi Jinping till byggandet den Nya sidenvägen på land i ett brett nätverk från Stilla havet till Östersjön.

Det är LaRoucherörelsen och dess allierade som skapar hopp med sådana kontinentöverskridande projekt, liksom Transaquaprojektet för Afrika eller NAWAPA för Amerika. Det kan rädda världsekonomin och sätta världen på rätt spår, ett spår av fred genom ekonomisk utveckling. Mellan hopp och förtvivlan kommer världen att fortsätta gunga under de kommande veckorna och månaderna tills ett avgörande slag skett i USA och Europa. Bankdelningslagens återinstiftande är det största och avgörande första steget.