Kommer vårt agerande i juni att lösa dramat från maj?

Avgörande frågor för hela världen lades på bordet under maj månad. Hela bankstödspolitiken sattes symboliskt och bokstavligt bakom lås och bom när Internationella valutafondens chef Dominique Strauss-Kahn greps av polisen i New York misstänkt för våldtäkt på en hotellstäderska. Strauss-Kahn skulle ha rest till Europa den dagen, den 14 maj, för att träffa först Frankrikes president Nicola Sarkozy och sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera de sista detaljerna i ett nytt stödpaket till Grekland och andra krisande euroländer. Detta skulle vara ett sista-chansen-försök. Det som först såg ut som en simpel men grovt kriminell handling visade sig ha en baksida av dramatisk betydelse för hela världsekonomin.

Nu står både Europa och USA handfallna inför det förfallande finanssystemet och de verkningslösa räddningsförsöken, som var dömda att misslyckas från början, som Lyndon LaRouche varnade. Eurons avveckling och en återgång till nationella valutor är "uppe på bordet", som EU:s grekiska fiskerikommissionär Maria Damanaki uttryckte det i ett uttalande den 25 maj.

- Antingen kommer vi överens med kreditgivarna om hårda uppoffringar, eller så återgår vi till drachmen. Allt annat kommer i andra hand, sade Damanaki, samtidigt som tiotusentals ungdomar demonstrerade i Aten, liksom ungdomar i Spanien gjorde hela veckan, mot att folket krävs på uppoffringar för att göra bankirerna i London och andra EU-länder nöjda.

Spelet är över! Men lyckligtvis finns det en lösning på sammanbrottet av världens finanssystem och den reala ekonomin. Denna lösning, som LaRoucherörelsen kämpat för sedan krisens utbrott, är en ny banklag, grundad på samma principer som Franklin D. Roosevelts Glass-Steagall-lag. I början av året debatterades den häftigt i USA:s kongress. Den 12 april förde kongresskvinnan Marcy Kaptur (demokrat från Ohio) återigen upp den på kongressens bord, genom att lägga en motion om en ny Glass-Steagall-lag (se förra Monitor). Tack vare La­Rouche­rörelsens mobilisering växer stödet för denna lösning, och elva kongressmän ställer sig nu bakom Kapturs motion. Men mer är på gång. Med USA:s befolkning hårt drabbad av orkaner och översvämningar ovanpå de hårda budgetnedskärningar som president Barack Obama stått bakom, är det väldigt få som kommer att tolerera en fortsättning av bankräddningspolitiken och den förstörelse av viktiga samhällstjänster och institutioner som den politiken medför. Det amerikanska folket liksom det europeiska har ett tydligt val att göra.