Jacques Cheminade nu officiell fransk presidentkandidat

Jacques Cheminade som sig bör – på toppen och i mitten bland de elva officiella kandidaterna i årets franska presidentval.

Jacques Cheminade, ordförande för EAP:s systerparti i Frankrike Solidarité et Progrès, är nu en av de elva officiella franska presidentkandidaterna. Det fastslogs av den franska konstitutionsdomstolen den 18 mars. Cheminade är därmed godkänd att delta i presidentvalets första omgång den 23 april. Den andra omgången hålls den 7 maj mellan de två kandidater som fick flest röster i den första omgången.

Det är mycket hårda krav för att bli godkänd som officiell presidentkandidat. Det krävs nomineringsbrev från minst 500 folkvalda politiker. De måste vara fördelade på minst 50 av Frankrikes 101 departement med max 50 nomineringar från varje enskilt departement. För Cheminades rörelse är det en stor framgång att kunna delta. Mobiliseringen har pågått med telefonsamtal och uppsökande besök hos uppemot 30.000 borgmästare i Frankrike.

Arbetssegern är desto större med tanke på det katastrofala tillståndet i det politiska ledarskiktet i landet, som demoraliserat de valda förtroendemännen och fått många att vägra befatta sig med någon nominering av presidentkandidater överhuvudtaget. Att Cheminade fått nomineringarna ändå, visar att han kunnat bryta igenom de förtroendevaldas motvilja mot Parispolitiken med sin entusiasm och sin framtidstro. Bland dem som försökt men inte lyckats få tillräckligt med nomineringar för att komma med på valsedeln finns flera tidigare ministrar och välkända politiker.

Tidigare var alla godkända kandidater berättigade till lika mycket TV-tid under hela valkampanjen. Men 2015 infördes nya regler med syftet att begränsa antalet outsiders och deras tid i media, så att de stora partierna skulle få mer. Den regeln riktades speciellt mot Cheminade, vilket den ledamot som lade fram förslaget i parlamentet och nu är justitieminister var mycket tydlig med.

Trots dessa försök, och många fler, att tysta Cheminade, kunde han få sina nomineringar i ett klimat av ilska och uppror mot partisystemet, särskilt bland alla småkommuner på landsbygden som håller på att krossas av EU:s åtstramningspolitik.

Jacques Cheminades kampanj förs under parollen: "Befria Frankrike från bankernas ockupation" och riktas mot Londons City och New Yorks Wall Street som har de stora franska universalbankerna som sina torpeder. Dessa banker har i sin tur representanter i bolagsstyrelserna för samtliga 40 storbolag på den franska börslistan CAC40. Cheminade anklagar också EU för att vara bankernas språkrör i Europa. Europeiska centralbankens chef Mario Draghi var t.ex. en av Goldman Sachs finansvalpar och förre EU-kommissionspresidenten Manuel Barroso gick från sitt EU-jobb direkt till Goldman Sachs. Till detta bankvälde hör också de 30.000 lobbyisterna som häckar vid EU-kommissionen i Bryssel.

Det franska etablissemanget reagerade med hysteri på Cheminades kampanj. Så snart det blev känt att Cheminade var med på valsedeln, drog hela raden av de stora privata nationella mediebolagen, vilka för närvarande ägs av sex miljardärer, igång en förtalskampanj. De kallade honom för en knäppgök för att han vill satsa på rymdkolonisering, förespråkar körsång i skolan och tycker att våldsamma dataspel borde förbjudas. [Det är ungefär samma nivå på angreppen mot Cheminade som det förvirrade prat om EAP som Sveriges Radios pinsamt oinformerade Kalle Lind levererade förra veckan i ett av sina Snedtänk
(http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/863395?programid=4747).]

Inte alla medier är på detta spår och Cheminade får också mycket viktig nationell täckning i olika medier, som också länkar sina tittare och de franska väljarna till hans hemsida http://www.cheminade2017.fr/. Besöken där har exploderat. På hemsidan finns nu en särskild flik som heter Detox, där Cheminades organisation rättar de många fake news som kastas mot honom.

Läs mer om Jacques Cheminade här

http://larouche.se/artikel/cheminade-i-franska-presidentvalet-2017-mot-bankernas-ockupation

http://www.larouche.se/nyheter/2017/01/29/cheminade-frankrike-maste-lamna-nato

http://www.larouche.se/artikel/jacques-cheminade-efter-nice-stoppa-terrorismen-vid-kallan

Cheminades program finns på hemsidan: http://www.cheminade2017.fr/-Projet-2017-
liksom hans tre böcker skrivna för valkampanjen:

Ce qu'un président doit dire [Vad en president borde säga] (L'Harmattan, février 2017);
Ce qu'un président faire – Nous libérer de l'occupation financière  [Vad en president borde göra
Befria oss från bankernas ockupation] (L'Harmattan, février 2017) ;
La France avec les yeux du futur [Frankrike med framtidens ögon] (L'Harmattan, mars 2017).