Helga Zepp-LaRouche fördömer Nya Versaillesavtalet för Tyskland

"Nej till ett andra Versailleskuldsdiktat! Kräv ett system för bankdelningoch en ny DM nu!" Detta är huvudrubriken på en artikel skriven den 29 juni efter EU-toppmötet av Helga Zepp-LaRouche. Artikeln börjar:

"Om den tyska förbundskanslern Angela Merkels fortsätter sin kapitulation från EU-toppmötet och om hon fortsätter gå med på att den nya Europeiska stabilitetsmekanismen ESM i framtiden skall åta sig att rekapitalisera europeiska banker och att Italien, Spanien och med säkerhet snart ytterligare länder får EU-paket, så kommer detta visa sig vara ett fatalt misstag som kommer att leda hela den europeiska civilisationen till en katastrof. I det tillstånd som det transatlantiska banksystemet befinner sig, betyder detta ingenting annat än en ny upplaga av Versaillesfördraget, där Tyskland får betala för utländska bankers och spekulanters skulder. Resultatet hotar att leda åt samma håll på kort sikt som 1923: hyperinflation - men denna gång inte i ett land utan i hela Europa och USA."

Zepp-LaRouche frågar sedan vad som kan ha fått Merkel att svänga 180 grader från sitt uttalande några dagar tidigare i Förbundsdagen att hon "så länge hon lever" inte skall gå med någon "gemensam skuldsättning" för euroländerna. Påtryckningarna måste ha varit enorma och Zepp-LaRouche pekar därför på de påtryckningar Tysklands förre förbundskansler Helmut Kohl utsattes för när Tyskland som ett pris för sitt enande tvingades ge upp sin DM och acceptera euron. Den dåvarande rådgivaren till den franske presidenten Francois Mitterrand var Jacques Attali, som i sin Mitterrandbiografi skrev att denne  faktiskt hade hotat Kohl med krig, om Kohl skulle fortsätta vägra. Vilka påtryckningarna var denna gången kommer nog också fram så småningom, men även president Obama deltog per telefon från USA och är på väg att ställa upp med ett nytt ännu större bankstödspaket än efter Lehmankraschen 2008, och då blev det amerikanska bankstödet 17.000-25.000 miljarder dollar, berättar Zepp-LaRouche

Artikeln kan läsas på tyska och på engelska