Har Sverige redan förklarat krig mot Iran?

Läser man Dagens Nyheters ledare den 3 januari och Svenska Dagbladets ledare den 4 januari, kan man tro att kriget mot Iran redan har börjat och att Sverige är i krig med nationen Iran.

DN och SvD hetsar fanatiskt till krig mot Iran, och använder sig av felaktiga uppgifter och rena lögner om Irans kärnvapenambitioner som är hämtade från amerikanska, brittiska och israeliska underrättelsetjänsters propaganda. Visst har Iran inte samarbetat med västvärlden, men hur skulle de kunna göra det när deras motparter har hotat landet och använt sig av brutala sanktioner och till och med bedriver hemliga operationer för att döda iranska vetenskapsmän och sabotera iranska kärnkraftsanläggningar, operationer som DN själv erkänner pågår "sannolikt i regi av Israel eller USA"!

DN:s och SvD:s skribenter borde veta att ett anfall mot Iran för att krossa Irans kärnenergiprogram i praktiken bara kan lyckas med användning av kärnvapen. Ett sådant kärnvapenanfall kommer att få spridningseffekter i hela regionen och det är inte uteslutet att en kärnvapenkonfrontation mellan USA och Ryssland (och till och med Kina) kan bli resultatet. Så stor är faran för hela mänskligheten.

Det är kanske lätt att förespråka krig mot andra nationer, även krig med kärnvapen, från ett skrivbord i ett bekvämt kontor i centrala Stockholm. Men att känna konsekvenserna av det man skriver någon annanstans i världen, i Libyen, i Syrien eller Iran, är något helt annat.

Frågan som måste ställas till Sveriges regering och riksdag, som är de ytterst ansvariga för eventuella krigshandlingar mot andra nationer, är: Har Sverige redan deltagit i krigshandlingar mot Iran? Om inte, kommer Sverige att delta i krigshandlingar mot Iran?

Som svensk medborgare kan jag inte acceptera det som står i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter angående Iran för det är inte journalistik utan krigshets. Jag kan inte få dem att sluta med det. Men det som jag, och alla andra svenska medborgare, har rätt att göra är att säga ifrån till Sveriges regering och riksdag att vi inte tillåter att de hetsar till krig mot Iran eller deltar i ett sådant krig i vårt namn. Nu vet de vad konsekvenserna kan bli av deras handlingar, och därför kommer vi i framtiden att tillämpa normen från Nürnbergtribunalen mot naziregimen, att de som medverkade till förintelsen "visste eller borde ha vetat" (knew or should have known) att deras ord och handlingar skulle leda till massmord.

De flesta svenska medier och även politiker hejade på kriget mot Libyen. Med stöd av en stor majoritet i riksdagen skickade regeringen våra Jas-plan för att delta i kriget. Men hur många av dessa journalister och politiker är idag redo att ta ansvar för resultatet? Att ta ansvar för allt dödande som fortsätter även idag? Libyen är på väg att bli Medelhavets Somalia, men nu verkar ingen vilja prata om det längre.

Sverige har all möjlighet att verka för fred och ekonomisk utveckling, och landet har många välmenande och intelligenta diplomater och andra aktörer som Hans Blix, som kan vara Sveriges verktyg för att skapa fred i världen. Den iranska kärnteknikfrågan kan lösas diplomatiskt, ingen tvekan om det, om vi slutar se iranier som brottslingar, och om vi visar dem god vilja. De är människor precis som vi, även om DN och SvD kanske har en annan uppfattning.

Jag försvarar inte den iranska regimen utan den iranska nationen, vars befolkning till 70 procent är under 20 år! Som svensk-irakier var jag, trots att jag hade flytt från Saddam Husseins regim, emot de ekonomiska sanktionerna mot landet som dödade nästan en miljon irakier varav de flesta var barn under fem år, och jag var emot invasionen av Irak 2003 eftersom jag kunde inse vad konsekvenserna skulle bli av en sådan handling. Nu har Irak förvandlats från en historisk smältdegel av olika kulturer, religioner och etniciteter som levde sida vid sida i hundratals år, till en härdsmälta av religiösa och etniska inbördeskrig. Det är dags att vi lär oss något.

Hussein Askary

Ordförande, LaRoucherörelsen i Sverige - EAP

Fortsätt antivärldskrigskampanjen! Sprid flygbladet!

Läs mer om krigshotet här och här