Cheminade lanserar 78 kandidater till franska nationalförsamlingen

Efter den första valomgången i det franska presidentvalet förklarade presidentkandidaten Jacques Cheminade att han skulle rösta mot Sarkozy, som "genom att ha böjt sig för finansvärldens krafter är ansvarig för det svåra läge Frankrike befinner sig i idag". Hollande hade däremot sagt att hans "främsta fiende är finansvärlden och att han kommer att försvara den franska sociala modellen". Men Cheminade såg inte hur Hollande skall kunna göra det samtidigt som han lovar att uppnå balans i budgeten till år 2017 och göra budgetbalanskravet till lag redan i juli i år.

Cheminade uppmanade sina väljare att rösta på Hollande i den andra och avgörande valomgången, och förklarade att han var beredd att ge Hollande en prövotid. Om Hollande håller sitt löfte och "drar igång en lagstiftningsprocess för att tudela bankerna, återinföra den politik som Franklin Roosevelt drev i USA och Frankrike efter befrielsen, bestämmer sig för en nationalbankspolitik som återför den ekonomiska makten till folket, klart deklarerar att Europa är på fel väg och har förlorat sin mening, då har han mitt stöd, som troligen är mer värt än stödet från alla principlösa socialister av Dominique Strauss-Kahns typ. Om han agerar på annat sätt, kommer jag att bli hans fiende, eftersom han då kommer att bli en medlöpare till den finansvärld han fördömde."

Cheminade har nu dragit i gång sin kampanj inför valet till den franska nationalförsamlingen, där hans parti Solidaritet & Framsteg efter genombrottet i presidentvalskampanjen ställer upp med 78 kandidater över hela Frankrike. Så här sa Cheminade i sitt eftervalsuttalande den 23 april:

- Resultatet av presidentvalet överensstämmer tyvärr med vad man kan förvänta sig. Den andra omgången kommer att äga rum mellan François Hollande och Nicolas Sarkozy, utan större spänning. Hollande kommer att vinna. Hollande är för närvarande inte beredd att stå emot den offensiv som Londons City och Wall Street kommer att dra igång mot Frankrike, eftersom hans benägenhet att söka samverkan innebär att han underskattar finansoligarkins reaktion.

- I detta läge kommer François Hollande efter den 7 maj att antingen visa tecken på motstånd mot den finansiella världen och då möta en offensiv på villkor som han är dåligt förberedd för. Därav behovet av att stödja honom genom att ta ledningen för motståndet i Frankrike, Europa och hela världen och på så sätt förlänga matchen. Eller så kommer han att ge vika, precis som François Mitterrand gjorde, och genomdriva en mer eller mindre omfattande social svältkur. I det fallet är det nödvändigt att fördöma och kompromisslöst motsätta sig en sådan politik.

- De röster som jag har fått är från beslutsamma motståndskämpar som tog mitt projekt på allvar och höjde sig över den fula bild som spreds. Det är med hjälp från denna militanta väljarbas som vi i valet till den lagstiftande församlingen siktar på att ställa upp med 100 kandidater, som mitt i stormen kommer att visa att de, liksom jag, är i stånd att försvara våra idéer.

- Jag är fast besluten att stödja våra kandidater som kommer att visa ledarskap i den kommande stormen och visa den väg vi måste följa för att undkomma den.