Cheminade i franska presidentvalet 2017 mot bankernas ockupation

Den 4 april tillkännagav Jacques Cheminade, ordförande för franska Solidarité et Progrés, sin kandidatur till nästa franska presidentval, vilket gjordes i samband med en tio minuter lång intervju för den nationella TV-kanalen France2. Programmet nådde ut på bästa sändningstid till omkring 1,3 miljoner tittare och en artikel om intervjun sändes ut av TV-bolaget med rubriken: "Mina idéer skrämmer den politiska eliten!".

Huvudsyftet med Cheminades kampanj är att omintetgöra de finansiella makter som ockuperar Frankrike idag, samt sätta punkt för den oligarkins nuvarande kontroll, berättade han för Guillaume Daret som höll i intervjun.

Under de senaste 40 åren har landet haft en finanspolitik som har monterat ned i landet. Det har inte varit en politik för tillväxt, snarare en nationens underkastelse inför den internationella finansiella kontrollen - och på grund av det har landet hamnat i en hemsk samhällelig åtstramning - en politik där landets politiska harem har ingått en pakt med pengaimperiet.

När Cheminade kommenterade tidigare valresultat (0,28 % 1995 och 0,25% 2012), pekade han på hur media hade gjort allt för att eliminera honom: "Mina ideer skrämmer dem - inte min person - utan, själva iden att någon kan ifrågasätta samarbetet mellan de franska politiska kretsarna, den inkapabla oligarkin, och det internationella finansiella systemet."

Nyheten spred sig som en löpeld genom hela pressen och intervjun fick täckning av nästan alla större medier, även genom många sidor på internet.

Cheminades presidentkanditatur kommer i en tid då Frankrike är i en full ekonomisk, finansiell och social kris. Frankrikes nuvarande president, Francois Hollande har fullständigt misskrediterats och kommer eventuellt inte ställa upp i nästkommande val.

Att Hollande är impopulär är ingen hemlighet i Frankrike. Den 31 mars kunde man bevittna en demonstration bestående tusentals av fackanslutna och "vanliga" medborgare, demonstrera mot det av regeringen framlagda lagförslaget som kommer att reformera hela arbetsmarknaden. Resultatet skulle leda till en "Überisering" av osäkra anställningar samt att arbetslösheten kommer att öka. Frankrike har åtta miljoner människor som står utan arbete idag.

Utöver detta, har president Hollande lyckats genomdriva en lag som gör det svårare för personer som inte tillhör det politiska etablissemanget, att ställa upp som presidentkanditat. Mediatäckningen av dessa uppstickare ska begränsas för dem som lyckas kringå de nya restriktionerna, men Cheminades bröt i alla fall nu igenom mediablockaden mot honom.

Följ Jacques Cheminades valkampanj på hans hemsida http://www.jacquescheminade2017.fr/

och på danska hemsidan: http://schillerinstitut.dk/si/tag/frankrig/