Är våldet i Zimbabwe en brittisk operation?

Afrikanska underrättelsekällor som EIR varit i kontakt med har berättat att brutaliteten och den professionella, avrättningsaktiga karaktären på de dödanden och det våld som förekommit under perioden före presidentvalets andra omgång den 27 juni, uppenbarligen inte är ett verk av omdömeslösa ungdomar, utan snarare påminner om de metoder som de brittiska upprorsbekämpande specialstyrkorna använde mot frihetskämparna i Zimbabwe före självständigheten, illdåd som utfördes av de rhodesiska specialförbanden Selous Scouts. Rapporter pekar på att det ohyggliga våldet, som saknar motstycke sedan självständigheten 1980, och som den internationella pressen, dominerad av den London-baserade anglo-holländska finanskartellen, använder för att elda upp världsopinionen till masshysteri mot Zimbabwes president Robert Mugabe, i själva verket kontrolleras uppifrån som en brittiskt styrd destabiliseringsoperation på hög nivå.

De som verkligen bryr sig om Zimbabwe bör sluta upp med att "googla" efter artiklar som skyller allt på regeringen, och i stället ta en titt på verkligheten. Finanskartellen, med centrum i London, har i avsikt att röja Zimbabwes och Sydafrikas suveränitet ur vägen, för att lägga vägen öppen för att göra Afrika till en globaliserad plundringszon under den så kallade frihandeln. Sydafrikas president Thabo Mbekis förståelse för denna strategiska realitet har fram till nu hjälpt Zimbabwe att avvärja de värsta vildsinta brittiska attackerna.

Specialstyrkorna Selous Scouts var ett regemente i Rhodesias armé och den grymmaste av de rhodesiska specialtrupperna. Detta var en mer avancerad form av vad britterna dessförinnan satt in i Kenya och Malaya (dagens Malaysia), i dessa länders befrielsekamp för självständighet från det brittiska imperiet. Scouts-regementet, döpt efter Frederick Courteney Selous, en god vän till det brittiska imperiets starke man i södra Afrika, Cecil Rhodes, skapades 1973 av en rhodesier, Ronald Reid-Daly, en veteran från de brittiska SAS-operationerna i Malaya. Selous Scouts eliminerade i hemlighet frihetskämpar innanför och utanför landets gränser, enligt Zimbabwe Guardian den 2 juni.

Dessa från Storbritannien kontrollerade agenter väljer ut medlemmar av det av britterna sponsrade oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC) och attackerar dem brutalt -- ibland lemlästar man t.o.m. deras kroppar -- för att sedan skylla attackerna på president Robert Mugabes regeringsparti Zanu-PF.

Hur operationen fungerar

Enligt den zimbabwiska tidningen Sunday Mail den 1 juni har höga partifunktionärer från MDC "arbetat i maskopi med vissa rhodesiska element för att etablera de hemliga strukturer som ligger bakom attackerna mot invandrare i Sydafrika och terrorkampanjen i Zimbabwe". Sunday Mail rapporterar att "även om MDC har hävdat att deras anhängare fallit offer för politiskt våld, påstås det att ledande partifunktionärer rekryterar unga zimbabwier i Sydafrika, som används för att skapa terror i Zimbabwe." Tidningen skriver att en del av dessa ungdomar rekryteras från universitet i Sydafrika, medan andra deserterat från Zimbabwes armé eller är före detta poliser.

Källor i Zimbabwe berättar att dessa krafters arbetssätt i Zimbabwe är att låta sina egna män klä sig i Zanu-PF-kläder och sedan gå och begå ett illdåd. Pressen finns snart på plats för att höra vittnen tala om att attackerna utfördes av Zanu-folket.

Sunday Mail redogör för hur några av rekryterna är inkvarterade på en farm i Sydafrika nära Pietermaritzburg, där ungdomar tränas av före detta rhodesiska Selous Scouts.

Selous Scouts och de rhodesiska stridskrafterna sägs ha tagit med en form av attack som man kallar "necklacing" till Sydafrika, vilket går ut på att binda en person och sedan döda honom genom att bränna ett däck som man placerat runt nacken. Denna teknik användes under Sydafrikas övergång till självständighet och även nyligen i attackerna mot invandrare, enligt Zimbabwe Guardian. Efter upplösningen av Ian Smiths rhodesiska regim 1980 begav sig många av de rhodesiska soldaterna söderut för att förena sig med de sydafrikanska försvarsstyrkorna under apartheidregimen, särskilt i det såkallade "5 Reconnaissance Commando".

MDC:s presidentkandidat Morgan Tsvangirai var i valet 2005 den kandidat som Ian Smith föredrog, samme Smith var Rhodesias sista ledare som brittisk koloni, under vilken mordkommandot Selous Scouts genomförde sina utrensningar. Tsvangirai backas fortfarande upp av veteraner från Smiths parti Rhodesian Front, såsom Roy Bennett som är MDC:s kassör och viktigaste fundraiser. Bennett har på senare tid rest kors och tvärs över det brittiska Samväldet för att dra in pengar till MDC och kampanjen för regimskifte.

Den 23 juni hade FN:s säkerhetsråd ett möte där Storbritannien ville att säkerhetsrådet skulle erkänna Tsvangirai som president, eftersom man påstod att våldet från regeringens sida gjort det omöjligt för rättvisa val att kunna äga rum. Zimbabwes permanente representant i FN, ambassadör Boniface Chidyausiku, neutraliserade britternas initiativ genom att tala om för säkerhetsrådet att "det har förekommit talrika fall där anhängare till MDC-T [Tsvangirais fraktion i MDC] gått omkring klädda i Zanu-PF-regalier och klått upp folk."

"Detta är den föråldrade strategi som användes av Selous Scouts under befrielsekampen, och med den dominerande förekomsten av Selous Scouts i MDC-T, är det uppenbart vad som pågår", sade Chidyausiku.

Bidragen från Chidyausiku och från Sydafrikas FN-ambassadör
resulterade i att säkerhetsrådet beslutade att inte uppmana Zimbabwe att avbryta valet och inte heller kräva att den brittbackade Tsvangirai ersätter Mugabe utan en andra valomgång.


Frederick Courteney Selous gav namn åt det rhodesiska mordkommandot Selous Scouts