Allierade och allierade

Denna månad firar vi 70-årsdagen av de allierades seger mot nazisterna 1945. Vilka var dessa "allierade"? En snabb tillbakablick visar att den allians som grusade Axelmakternas planer på världsherravälde i huvudsak utgjordes av USA, Sovjetunionen och Kina.

Kina var självklart med i segerparaderna i Moskva den 9 maj, de som lyste med sin frånvaro var USA. Obama bojkottade jubiléet. Europas fega ledare vågade naturligtvis inte heller de trotsa honom, trots att till och med tyska regeringen fått en inbjudan som försoningsgest.

I själva verket handlar det om mycket mer än bojkott: Samtidigt som ryssar i 90-årsåldern, som personligen stred vid fronten 1945, firade segern sida vid sida med Rysslands, Kinas, Indiens, Sydafrikas och Egyptens presidenter i Moskva är USA i färd med att bygga upp "andra sidan", som förlorade 1945.

Helt oförblommerat tränar amerikansk militär folkmiliser i Ukraina, som öppet stoltserar efterträdare till Organisationen för ukrainska nationalister OUN och deras militära gren UPA, som i samarbete med Hitler massakrerade tusentals ryssar, polacker och judar. Då som nu bistår en svensk socialdemokratisk regering nazismen - finansiellt genom de 100 miljoner dollar statsministern utlovade under sitt Kievbesök och praktiskt genom det fältsjukhus utrikesminister Margot Wallström säger sig vilja upprätta.

Läggar man ihop USA:s och EU:s jubileumsfirande på hitlersidan med dess stöd till al-Qaida-sidan i länder som Syrien, Libyen och Jemen, demoniseringen av Grekland, Ungern och andra som är skeptiska och tyska underrättelsetjänsten BND:s totalspionage för amerikanska NSA:s räkning på Europas regeringar, företag och politiska organisationer, i jakt på dissidenter, framträder en bild av en geopolitiskt motiverad konfrontationsstrategi.

Måltavlorna är nu de forna allierade Kina, Ryssland och dess bundsförvanter i BRIKS, vilka håller på att ersätta det konkursmässiga västliga finanssystemet med ett självständigt kreditsystem, för att undgå kollapsen i Västvärlden och bygga sin välfärd.

Hundratals politiker, näringslivsfolk och sakkunniga i Europa och USA har samtidigt skrivit under Schillerinstitutets upprop till samarbete med BRIKS. Man behöver inte vara statsvetare för att räkna ut att detta vore att föredra framför krig. Den här gången kan vi vara "allierade" allihopa!